Če vas pot zanese na Krk, v bližino mesta Malinska, potem vam priporočam, da si ogledate tudi “ruševine” hotela Haludovo Palace. V 70. letih prejšnjega stoletja so v njem bivala imena kot so Sadam Husein, Olof Palme, Silvio Berlusconi, Henry Ford II. … In mnogi drugi.

Hotel Haludovo je nekoč imel preko 1700 postelj in je zaposloval preko 400 ljudi. Bil je sodoben, arhitekturno zanimiv hotel, predvsem pa je bil to hotel, ki je pritegnil tudi goste iz celega sveta.

Med drugim  je imel hotel v najemu tudi ustanovitelj revije Penthouse, Bob Guccione, ki je pripeljal na Krk Američane in Penthouse Pets (kar si lahko sami predstavljate, kaj bi lahko to pomenilo). Takrat se je jedlo jastoge in kaviar in tudi kopalo v šampanjcu. Hotel je imel tudi ogromen kazino in letala s tujimi turisti so pristajala na otoku Krku. Hotel je bil bolj poznan v tujini, kot pa pri nas. In ljudje, ki so delali v njem so bili diskretni.

Kasneje je, tudi zaradi čudovite plaže, ki je del hotela, postal priljubljena točka za domače družine, kasneje, med vojno, pa so bili v njem naseljeni begunci. Takrat se je začel propad …

Pred leti ga je kupil Ara Abramian, ruski poslovnež armenskega rodu, ki je imel z njim velike načrte, vendar so ostali nerealizirani zaradi njegovih namer s hotelom.  Zadnja leta hotel ne more več propadati, ker je propadel že povsem do konca.

Ko sem bil pred meseci na tej lokaciji, sem se prav čudil, zakaj nihče na tem čudovitem koščku ne investira denarja in podre vse skupaj in postavi na novo “petično in butično ponudbo”. Morje je čisto in obala čudovita. Lokacija je umaknjena od vrveža, predvsem pa je izredno veliko prostora, kjer bi lahko stali petični bungalovi in še bolj prestižen hotel. Glede na to, da se zadnja leta na Hrvaškem veliko gradi z ruskim kapitalom – bi tole bila lahko vrhunska investicija za kakšnega oligarha, ki sicer ne ve kam bi z denarjem.

No, realnost je drugačna. Hotel in okolica sta zaraščena. Od hotela so ostale samo še stene, vse ostalo je uničeno in razbito. Namesto hrupa otrok in družin pa je sedaj hotel postal priljubljena točka za vse ljubitelje airsofta – ko sem bil na tej lokaciji, so ravno potekali boji znotraj hotela in sem moral počakati, da vse skupaj mine.