obzova veli vrh krk 10 obzova veli vrh krk 10

Obzova – najvišji vrh otoka Krk / 568 metrov nad morjem

Ko gre Slovenec na morju, ne more iz svoje kože. Mora iti tudi malce v hribe. Če si na otoku Krku, potem je prava izbira Veli vrh, ki leži na nadmorski višini 541 metrov, ali pa Obzova malce bolj oddaljen najvišji vrh otoka Krk, ki je na nadmorski višini 568 metrov.

Izhodišč za “vzpon” je več. Lahko iz Stare Baške, kjer je pot dolga okoli 6 kilometrov, ali pa vzamete za izhodišče parkirišče na poti do Baške, ki je dobro označeno. Vsekakor priporočam, da s seboj vzamete pijačo in pokrivala, saj v teh “hribih” ni gostiln ali česa podobnega.

Sam sem šel na “trail” iz tega parkirišča. Pot je dolga okoli 5 kilometrov. Prvi del je makedamsko asfaltni in je zelo dobro označen. Kasneje gre čez gozd in potem sledi malce vzpona po “melišču”. Do Velega vrha je okoli 25 kilometrav. Pogled na bližnjo in daljno okolico je čudovit.

Če se odločite za malce daljši pohod do Obzove, pa vas čaka prečenje zanimive pokrajine. Veliko kamenja in ogromno zidnih ograj, kjer so nekoč imeli ovce. V vročem vremenu je občutek sprehajanja po kakšnem drugem planetu. Zato bi bolj priporočal ta pohod spomladi ali jeseni, in ne v poletni vročini, ko ni nikjer nobene sence.

Na vrhu Obzove na višini 568 metrov nad morjem vas čaka čudovit pogled in kup kamenja, da so postavili točko na 569 metrov. Če greste na ta pohod iz Stare Baške, vas čaka 569 metrov višincev.

Priporočam ta pohod in potem kopanje v Baški, kjer je voda precej hladnejša, kot pa je sicer drugje na otoku Krku.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja