Ideja za izlet – slap Sopot / Floričići / Istra

Slap Sopot je odlična ideja za izlet – zadnje čase sem videl precej objav na družbnih omrežjih povezanih s tem slapom. Kljub temu, da sem se dolga leta vsak vikend vozil dokaj blizu, pa sem bil pri slapu Sopot tokrat prvič. Od Ljubljane je oddaljen okoli 150 kilometrov in leži blizu kraja Pičan / Floričići, če sem povsem natančen.

Kako najti slap Sopot?

Najbolj preprosto je z navigacijo. Če pa ste malce bolj “oldskul”, potem pa tole destinacijo precej težko najti. Slap Sopot se nahaja med Labinom in Pazinom. V kraju Zajci zavijete proti Tupljaku. V naslednjem odcepu zavijete levo proti  kraju Floričići. V kraju Donji Kralji sledite glavni cesti, ko zagledate kraj Pićan na vrhu hriba, potem morate zaviti desno – po ozki poti in potem mimo dveh vasi, dokler ne pridete do table za Gračišće. Nikjer ni nobene oznake, zato je najboljše, da vprašate kakšnega domačina, ki se vam bo nasmehnil in razložil pot do destinacije.

Ko parkirate avto, imate še par metrov sprehoda do samega mostu nad slapom, ki omogoča čudovit pogled. Za tiste bolj pogumne priporočam spust do “jezera”, kjer je potrebno malce plezanja.

Slap Sopot

Slap Sopot je največji istrski slap, saj je visok okoli 25 metrov. Kljub temu, da me je strah višine, sem pogledal z vrha in užival v zeleni barvi vode pod seboj. Most iz katerega je čudovit pogled je star precej let in je bil v tem času velikokrat poškodovan, vendar so ga domačini vedno znova uredili. Pogled iz mostu na zeleno jezero spodaj je čudovit.

Nekoč so bile v tem “jezeru” ribe, sedaj pa naj bi bile žabe. Pot do jezera je strma in zahteva previdnost. Sploh zadnji del, prečenje vode preko kamnov zahteva malce akrobatskega znanja, sicer pristaneš v vodi, kot je pristal nekdo, ki je prišel tja za menoj.

Kopanje?

Moja prva ideja je bila, da skočim v vodo in tako stestiram GoPro kamero. Na žalost mi ni uspelo – lep dan je privabil precej ljudi. No, razlog je bil bolj v ledeno hladni vodi, ampak tolažbo sem moral najti v preveč obljudeni lokaciji.

Slap Sopot je čudovita destinacija, ki se lahko nadaljuje s skokom do morja v Rabcu, ali pa na poti do Opatije. Na žalost je v bližini bolj slaba ponudba hrane, prav tako pa tudi ni nikjer blizu lokala s pijačo.

Moj YouTube kanal – https://www.youtube.com/ronikordis

  1. Lahko pa tudi uporabiš Snapp Guide Istria in najdeš tale slap – in še kak skrit kotiček Istre ;)

Komentarji so zaprti.