Refresh

This website www.had.si/blog/2019/06/11/stari-del-mesta-labin-odkrivanje-istre-ideja-za-izlet/ is currently offline. Cloudflare's Always Online™ shows a snapshot of this web page from the Internet Archive's Wayback Machine. To check for the live version, click Refresh.

Stari del mesta Labin odkrivanje Istre2 Stari del mesta Labin odkrivanje Istre2

Stari del mesta Labin / odkrivanje Istre / ideja za izlet

Mesto Labin leži v vzhodni Istri, par kilometrov oddaljen od turističnega Rabca. Labin je poznan po rudarstvu, če pa si vzamete čas in se povzpnete (ali pripeljete) v stari del mesta, pa boste dobili občutek, da ste nekje v Italiji. Zakaj?

Labin je srednjeveško mesto s svojo kulturo in zgodovino in veliko galerijami in ateljeji. Najprej so na tem področju živeli Iliri, kasneje je Labin postal del rimske province Ilirik, kasneje pa so mestu vladali Habsburžani – vsako obdobje je pustilo tudi sledi in sprehod po ulicah starega dela Labina odkriva ravno to. Kasneje je Labin postal rudarsko mesto v Kraljevini Italiji, vendar so rudarji organizirali upor in ustanovili Labinsko republiko.

Labin ponuja čudovit razgled na Jadran, predvsem pa na Rabac. Življenje poteka “na izi”, v sezoni pa je poln turistov. Marsikoga bo stari del mesta spomnil na Motovun, ali pa Buzet – ti kraji so si zelo podobni, predvsem pa življenje v njih poteka v nižjih obratih. In verjetno je to eden izmed razlogov zakaj rad obiskujem te kraje v Istri.

Kaj si lahko ogledate v Labinu?

  • glavni mestni trg, kjer je par lokalov
  • beneško loggio iz 16. stoletja
  • glavna mestna vrata sv. Flora z vklesanim labinskim grbom in beneškim levom
  • stari top iz obdobja avstrijske vladavine
  • župnijska cerkev Blažene Device Marije združuje elemente več različnih gradbenih slogov