Zadnje dni je veliko govora o tem, da ko vpišeš v Google Image Search besedo idiot je med prvimi zadetki veliko fotografij Donalda Trumpa. Informacija ni nova, vendar je očitno šele sedaj prišla na naslovnice medijev. Včasih se je s takšnim početjem zelo dobro dalo manipulirati z rezultati na prvih zadetkih na googlu.

Kaj je torej za tem “odkritjem”, da je na iskalni pojem idiot med prvimi fotografijami slika Donalda Trumpa?

“We provide search today for any time you type in a keyword. We, as Google, have gone out and crawled and stored copies of billions of their pages in our index, and we take the keyword and match it against the pages and rank them based on over 200 signals,” je povedal Sundar Pichai, Google Chief Executive.

V preteklosti smo se večkrat šli takšne “igrice”. Takrat je bilo dovolj, če je več “webmasterjev” na svojih spletnih straneh linkalo določen keyword na isto vsebino – posledično je to pomenilo, da je Google takšno iskanje prikazal med zadetki in škoda je bila storjena.

V zadnjih desetih letih je Google precej spremenil svoje algoritme in sedaj na prikaz zadetka v iskanju vpliva več kot 200 različnih informacij, ki niso vse znane javnosti in posledično je precej težje “hekniti” njihov algoritem.

Kliknite na spodnjo sliko in preverite, če tudi vam prikaže Donalda Trumpa na besedo idiot?