Google ve, kje se gibljete / preverite lokacije, ki ste jih obiskali v preteklosti

Zadnje dni se vsi ukvarjamo s Facebookom in informacijami, ki jih ima o nas. Prepogosto pozabljamo, da smo jih sami pustili na spletu, Facebo jih pa spretno in s pridom izkorišča in prodaja. Tudi Google mu sledi pri tem, sicer precej manj odmevno, vendar previdnost ni odveč in včasih je koristno, če sami preverite kakšno digitalno sled puščate za seboj. Vas zanima, katere lokacije ste obiskali skozi zgodovino?

Če imate vklopljen GPS na vašem mobilnem telefonu in uporabljate Google storitve, potem je dostop do teh informacij povsem preprost – kliknite https://www.google.com/maps/timeline in preverite skozi čas katere lokacije ste obiskali. Verjetno boste presenečeni, saj če ne izklapljate GPSa, potem je vaš zemljevid precej “rdeč”. Ja, Google ima zelo veliko podatkov o tem kje se gibljete. Če “upari” te podatke z ostalimi podatki uporabnikov, potem lahko ugotovi, kdo je vaš ljubimec, ali pa kateri lokal vam je najljubši. In ker ve, kdo je vaš partner … No, saj sami veste kam pes taco moli, kajne?

Sam sodim med tiste uporabnike, ki nima vklopljenega GPSa in posledično je v moji celotni zgodovini zabeleženih zgolj 13 lokacij – 3 places in 10 unconfirmed, kljub temu, da imam že dolgo Google račun in tudi dolgo uporabljam iPhone telefon, s katerim bi lahko puščal digitalno sled.

Zavedam se, da lahko kljub vsemu s svojim ravnanjem zmanjšam število informacij, ki jih dobil Google, Facebook, ali katerokoli drugo družbeno omrežje, predvsem pa se zavedam, da imam vedno možnost izbrati “nesodelovanje” na družbenih omrežjih, če me je strah za lastno zasebnost.

In kako rdeč je vaš zemljevid?

 

  1. Hja. Uporabljam pametni telefon ze dobrih 10 let in zadnja leta ne izklapljam gpsja. In hkrati nimam na googlovi mapi niti enega zadetka. Zakaj? Ker imam v nastavitvah izkljucen “location history”.

    Ampak ja… tudi fb sem zelo ponastavil, izkljucil marsikatere default opcije itd… podobno v googlu… tudi v iosu dajem dovoljenje za lokacijo le nekaterim aplikacijam. Tudi google maps, ki pa ocitno ne zbira podatkov o moji lokaciji zaradi prej omenjene nastavitve. Res pa je, da mi vedno tezi da nastavim domaco lokacijo.

    In ja, ko dam svoje ime v google me kr pogosto najde… ampak to so dostikrat javne objave

Komentarji so zaprti.