Brez mobilnih telefonov si verjetno nihče od nas ne zna več predstavljati vsakdana. Ali se spomnite katere mobilne telefone ste imeli v preteklosti? Če si želite urediti “zbirko” vaših mobilnih telefonov, potem obstaja spletna stran https://mowned.com/, ki vam to precej olajša.

Pisalo se je leto 1998, ko je Mobitel ponudil svojim uporabnikom prednaročniški paket Mobi. Z njim je spremenil pogled na mobilno telefonijo in predvsem na način komunikacije, ki je obstajal. Mobilna telefonija ni bila več privilegij, ampak je postala dostopna vsem. Nič več dogovarjanja, kdaj in kje se bomo dobili par dni vnaprej, ampak samo klic in že so bile stvari zmenjene.

V teh dvajsetih letih se je veliko stvati spremenilo v mobilnem svetu. Nove tehnologije, ki so prišle nam nudijo boljši in hitrejši način komunikacije. Novejša omrežja (GPRS, EDGE, UMTS, LTE, 5G) so nam omogočala hitrejši prenos podatkov. Boljši mobilniki nam ponujajo vse večji nabor storitev, ki nam vsakodnevno kradejo čas. Predvsem pa si današnjega sveta ne znamo več predstavljati brez mobilnega telefona. Sicer se precej manj pogovarjamo, zato pa mobilni telefon vse več uporabljamo za prenos podatkov …

Moj prvi mobilni telefon je bil “reglja” – Ericsson GA 628, ki je bil na voljo v predplačniškem paketu. Ni imel dostopa do interneta. Ni imel barvnega zaslona na dotik. Si pa lahko pošiljal SMSe in poklical koga. In to lahko s tem telefonom še vedno počnete danes.

Ko sem pred dnevi delal spisek telefonov, ki sem jih imel v vsem tem času – https://mowned.com/had sem se zavedal, da sem jih imel precej. In da se jih precej tudi ne spomnim. V tistih časih so bili telefoni “potrošna roba”. V sedanjosti pa so njihove cene takšne, da se je to malce spremenilo.  Zadnje desetletje, odkar je prišel na trg Apple iPhone, se je zame vse spremenilo in sem postal privrženec zgolj te blagovne znamke – drugih operacijskih sistemov niti ne znam uporabljati in se niti najmanj ne sekiram zaradi tega.

Koliko telefonov pa ste vi imeli v vsem tem času?

Mowend spisek mobilnih telefonov
Mowend spisek mobilnih telefonov