Bo Ales Primc zahteval odstop Branka Grimsa levicarske podgane s tako steklino Bo Ales Primc zahteval odstop Branka Grimsa levicarske podgane s tako steklino

Kaj je odhrčkavanje / decluttering / Tjaša Justin vam lahko pomaga pri tem

Tjaša je arhitekta, ki je najbolj simpatično prevedla besedo decluttering v odhrčkavanje in marsikomu že pomagala pri odhrčkavanju njegovega doma, predvsem pa pri organizaciji in ureditvi omar in stanovanj! Se še vedno sprašujete kaj je to odhrčkavanje, ki je zadnja leta postal trend v svetu? Za Slovence je precej pogost pojav, da spravljamo (hrčkamo) stvari, ki nam bodo mogoče nekoč prišle prav. Se najdete v tem, kajne?

Sam sem imel priložnost spoznati Tjašo že par let nazaj. Tviter ni namenjen samo prepirom, kot bi marsikateri zunanji opazovalec lahko mislil, ampak tudi povezuje ljudi. Ker ji sledim na tviterju, sem že pred dvema letoma opazil, da omenja besedo odhrčkavanje – kot tipičnemu Slovencu, ki živi v hiši in ima dovolj prostora, je seveda težko karkoli vreči v smeti, podariti nekomu naprej ali pa preprosto prodati. Očitno nam je to ostalo od staršev in zgolj upam, da so mlajše generacije manj “hrčkaste”.

V zadnjih letih sem prisostvoval velikemu številu selitev. Če bi napisal številko, bi me kdo vprašal po zdravju. Torej jo bom zadržal zase. In ni šlo za moje selitve! Posledično sem se naučil, da se s selitvijo tudi znebiš odvečnih stvari. Ker se sam nisem selil, sem se “odhrčkavanja” lotil lansko jesen. In ja, pred tem sem se dobil s Tjašo in se pogovarjal o odhrčkavanju. Dala mi je kup koristnih nasvetov, predvsem pa odličnih izhodišč.

Ko sem pogledal v omaro in ugotovil, da imam kupe novih oblačil, ki jih nisem nikoli oblekel, sem se odločil, da temu naredim konec. Težko je bilo, priznam. Vsako oblačilo ima kakšen spomin – ampak spomini niso zgolj v predmetih, kajne? Ko sem vreče oblačil dal tistim, ki jim pridejo prav, sem se počutil precej boljše – ja, šlo je za nove stvari, še zapakirane, sponzorske majice, nove jakne in plašče … No, prvi korak je bil narejen. Bolj kot sem redčil garderobo – roko na srce, najrajši nosim ene kavbojke, par majic in par jakn, sem se počutil precej boljše.

Sledili so predalniki z “gadgeti”, kasetami, disketami, cdji, dvdji … Nič od tega nisem uporabil že vrsto let in priznam, da tudi nimam več tega kje uporabiti. Posledično je to vse končalo na smetišču. Škatle materiala so se nabrale skozi leta in ja, me je stiskalo pri srcu, vendar je bil občutek precej boljši, ko sem ugotovil, da teh stvari pač ne uporabljam in da so samo v napoto.

Dve kopalnici, ki sta bili polni pripomočkov, sta po odhrčkavanju dobili povsem nov pomen, predvsem pa sta precej bolj minimalistično založeni. Občutek, ko sedaj stopim v kopalnico je povsem drugačen kot je bil. In naslednji korak je bila kuhinja.

Moški imamo navado, da ne gledamo ravno na rok trajanja izdelkov. Ko sem se lotil kuhinje sem ugotovil, da imam cel kup izdelkov, ki jim je rok trajanja potekel vsaj pred petimi leti. In sem metal proč. Na koncu ugotovil, da so omare povsem simpatične, če so skoraj prazne in da so stvari zložene, predvsem pa, da je vse čisto!

Za “grande finale” pa sem se lotil še garaže – tam se je ponavadi končala zgodba za vse stvari, ki niso našle prostora drugje. Kupi papirja, kupi “goodie bagov”, kupi tega in onega … Vse je končalo na smetišču in kar naenkrat je bilo dovolj prostora za vse rože, ki so sicer zime prezimile v kurilnici. No, tudi ta prostor je prišel na vrsto – ko sem ugotovil, da imam štiri kolesa, 20 avtomobilskih gum, dva umivalnika (nova), dve televiziji (CRT) … Sem se lotil tudi tega.

Precej časa je šlo za prvo sito, ampak mi je uspelo. Sicer me čaka še drugo sito – verjetno spomladi, ko se bom lotil še drugih prostorov, kjer se skrivajo kupi različnih daril in torb in vsega ostalega, kar sem uspel skozi leta nahrčkati. In priznam, za to je bila potrebno močna volja, predvsem pa veliko potrpljenja. Kajti pri vsaki stvari sem se moral vprašati – mi lahko pride še kdaj prav! In če sem uspel počistiti kupe vsega, sem vseeno obdržal škatlo zarjavelih žebljev, ki so bili last mojega pokojnega dedka in so verjetno starejši od mene – njegov moto je bil: “Nikoli ne veš, kdaj ti prav pride”. Tudi, če mi nikoli ne pridejo prav, imam pa lep spomin nanj.

Aha. Če želite več informacij o odhrčkavanju, ali pa želite pomoč Tjaše pri tem početju – vse informacije najdete na naslovu  https://uredi-dom.si/.

Verjemite mi, lažje je, če vam nekdo pri tem pomaga, kot pa da se tega lotevate čisto sami! Kajti potrebna je res močna volja, da se znebite stvari, ki jih že 20 let niste uporabili! Tjaša, hvala!

Bo Ales Primc zahteval odstop Branka Grimsa levicarske podgane s tako steklino