Facebook, Mark Zuckerberg, Cambridge Analytica, Aleksandr Kogan, Donald Trump

Besede Facebook, Mark Zuckerberg, Cambridge Analytica, Aleksandr Kogan, Donald Trump so zadnje dni polnile medije. Zahvala gre ekipam novinarjev Channel4 in Guardiana, ki sta obvestila javnost o tem, kaj se je dogajalo na Facebooku. Facebooku je vrednost delnic v zadnjih dneh padla za par deset milijard, prav tako pa po svetu potekajo akcije brisanja svojih uporabniških računov. Kaj se je dogajalo?

Vse skupaj je dokaj preprosto. Facebook je od prvega dne zastonj storitev in njihova platforma omogoča marsikaj. Sedaj imajo preko 2,2 milijardi uporabnikov, kar pomeni stroške strežnikov, stroške ekipe, … Oglaševanje predstavlja velik del njihovih prihodkov, vendar je njihova resnična vrednost v podatkih uporabnikov, ki jih imajo in s katerimi se da delati marsikaj.  Cambridge Analytica, Aleksandr Kogan, Donald Trump, Brexit – manipulacija in dobro uparjevanje podatkov delajo čudeže in potem se čudimo zakaj se te platforme izkoriščajo za takšne in drugačne “rabote”. Ker je nekaterim to v interesu in ker imajo korist od tega. Kdo bi ubil kuro, ki nese zlata jajca.

Verjetno se marsikdo spomni raznih “FarmVille” in ostalih igric, ki so se jih uporabniki lahko igrali na Facebooku. Ko smo prerasli to fazo in je Facebook presegel milijardo uporabnikov so prišle nove in nove igrice in kvizi – bolj neumen je bil kviz, raje so ga imeli uporabniki. Kljub opozorilom, da s tem dovoliš lastniku kviza dostop do svojih podatkov, to večine sploh ni zanimalo. Še manj. Z veseljem so kliknili in sprejeli pogoje vsega, samo da so sodelovali v kvizih in nagradnih igrah.

Pa vendar je imel včasih Facebook še posebej sprevrženo logiko – zanj niso bile dovolj samo informacije o uporabniki, ampak si lahko pridobil tudi informacije njegovih prijateljev. Če poenostavim. Če ste sodelovali v kvizu, ki je dostopal do vaših podatkov in podatkov vaših prijateljev (kar vas je sicer aplikacija “opozorila”) potem je lastnik kviza dobil podatke o vas in vseh vaših 500 prijateljih. Kar pomeni, da če si ustvaril zanimiv kviz, ki ga je uporabilo 100.000 uporabnikov, ki imajo po 500 prijateljev, si prišel do podatkov preko 50.000.000 uporabnikov (če ne štejem podvojenih, itd..).

To je storil tudi Aleksandr Kogan, ki bo sedaj postal grešni kozel, saj je njegov “harvest” uporabljalo podjetje Cambridge Analytica, ki je s svojimi manipulacijami in različnimi taktikami uspešno kontroliral in doziral informacije vsem neodločenim. S pomočjo targetiranih člankov, ki so imeli svoj smisel, predvsem pa sporočilo segmentirano na dejanskega uporabnika. Glede na količino podatkov, ki so jih imeli o uporabniku bi mu lahko v vsakem trenutku prodali točno to, kar je potreboval v danem trenutku. Pa vendar so to v podjetju Cambridge Analytica izkoristili za politične motive in pomagali ustoličiti Donalda Trumpa, pomagali pri Brexitu in predvsem s svojimi ostalimi spornimi metodami ustrahovali in nadzirali politične veljake v različnih delih sveta.

Sam sem na facebooku že zelo zelo dolgo. V času, k se je največ “harvestalo” informacije o uporabnikih sem tudi sam imel idejo, da bi kaj takšnega storil – zavedajmo se, da so največ vredne ravno informacije. In kdor ima informacije, ima tudi moč. Jaz sicer svoje ideje nisem nikoli realiziral, vendar bi bila povsem preprosta. Če bi želel sodelovati v nagradni igri, bi moral dovoliti aplikaciji dostop do vseh svojih osebnih informacij. Posledično bi to pomenilo, da dobim vse te informacije. Kaj bi delal z njimi? Prodajal bi jih, predvsem pa bi se igral z njimi, če bi seveda imel dovolj znanja in dovolj kapacitet.

Za trenutek pomislite, koliko kvizov ste izpolnili v zadnjem letu? V koliko nagradnih igrah ste sodelovali? Predvsem pa, koliko informacij o sebi ste pustili na facebooku v vsem tem času, ko ste se zabavali na facebooku? Ja, nekdo ima vse te vaše informacije, tudi privatne pogovore in fotografije, ki ste jih pošiljali ..

Te je strah tega? Na facebooku je uporabnik zgolj številka, ki jo je potrebno čim bolj efektivno izkoristiti. In nekateri so to dobro monetizirali.

Če vse skupaj poenostavim in zapišem v alinejah:

 • facebook je zastonj
 • Mark Zuckerberg ni tak samaritan, ampak jako prebrisan podjetnik, ki je točno vedel kaj je ustvaril. Ni edini, ampak sedaj je on najbolj na udaru, ker se lomijo šila in kopita na njegovem hrbtu
 • facebook, kljub temu, da je zastonj ni zastonj – za neukega uporabnika, saj je največja vrednost ravno v uporabnikovih podatkih, ki se lahko prodajajo zelo dobro
 • če uporabnik sodeluje v vsakem kvizu in dovoli dostope do vseh svojih podatkov, potem naj ne bo presenečen, če nekdo prodaja njegove informacije
 • obstajajo podjetja, ki znajo zelo dobro obdelovati velike količine podatkov, kar pomeni, da jih znajo dobro interpretirati, še bolj pa upariti in uporabniki servirati njegove dvome, predvsem pa vsebine, ki jih želijo naročniki, da jih dobijo uporabniki
 • gre za masovno manipulacijo, ki je bila izkoriščana že mnogokrat, vendar so sedaj informacije prišle v javnost in posledično se o tem tudi govori
 • če izbrišete svoj facebook profil – ne bojte se, vaši podatki so še vedno pri facebooku in pri množici ostalih storitev, ki obdelujejo te podatke
 • uporabnik se mora zavedati, da povsod po spletu pušča svojo digitalno sled in da je sam odgovoren za to, kaj počne.
 • zanimivo je, da vse te informacije, ki so stare že precej časa, prihajajo na dan ravno v času uvajanja GDPRja?
 • facebook je kot Hotel California – ‘You can check out any time you like,But you can never leave!’

Kaj storiti?

 • lahko izbrišete svoj facebook račun
 • lahko postanete premišljen uporabnik, ki se zaveda, da na spletu ni ničesar zastonj
 • lahko še naprej sodelujete v nagradnih igrah in kvizih in se požvižgate na zasebnost

Odločitev je vaša, predvsem pa se mora vsak od nas zavedati, da internet ni “urejen” in da tam ni “policije”, ki bi vas varovala in zaščitila. Predvse pa se morate zavedati, da vsako vaše dejanje, ki ga storite na spletu ostane nekje zabeleženo. In včasih je o tem potrebno razmisliti preden je prepozno.

 1. Bliža se čas, ko bo “resničnost” servirana in prilagojena posameznemu uporabniku. Ali skupini. Temu se reče fake news. Manipulacija. Navidezna resničnost. “Resničnost” bo mogoče poljubno kreirati. Ji na zahtevo dodajati barve, odtenke in oblike. Resnica (na podlagi preverljivih dejstev) bo postala redka dobrina. Ali se je nekaj zares zgodilo, bo skoraj nemogoče preveriti. Sicer pa tudi piščanec na piščančji farmi ne pozna druge resničnosti razen svoje.

Komentarji so zaprti.