Prva smrtna žrtev avtonomnega vozila je iz Arizone. Peška je prečkala cesto v temi in na delu, kjer ni prehoda za pešce, pri tem pa jo je avtonomno vozilo podjetja Uber povozilo do smrti. Policija mesta Tempe je objavila posnetek trenutka prometne nesreče.

Ta nesreča odpira mnogo vprašanj s katerimi se bomo soočali v naslednjih letih, ko bodo avtonomna vozila postala del našega vsakdana.

Kdor je pogledal posnetek, je verjetno precej začuden. Namreč, če bi voznik vozil vozilo, bi opazil bližajočo se peško, ki je s svojim kolesom prečila cesto. Avtonomna vozila imajo vgrajene senzorje (radarje) in tudi termo senzorje, ki bi v tem primeru morali opozoriti na nevarnost, prav tako pa tudi avtomatsko zavirati. Definitivno bo zanimivo, če bodo kdaj v javnost prišli podatki, kaj je botrovalo tej nesreči. Predvsem pa me zanima, kdo je tisti, ki je kriv za nesrečo – ta, ki je vozil vozilo? Ali podjetje Uber?

Ampak, ker ne želim delati zaključkov brez krčmarja, bom počakal na uradne informacije, ki bodo odkrile zgodbe verjetno v drugačni luči. Po drugi strani pa bi pričakoval, da bodo avtonomna vozila ravno takšne stvari reševala in preprečevala takšne smrti.

Par vprašanj, ki se mi zastavljajo ob avtonomnih vozilih?

  • če ima avtonomno vozilo možnost zbiti tri osebe: otroka, študenta in babico – koga bo zbil? Definitivno imajo v takšnih primerih narejene algoritme, ki preračunavajo možnost?
  • kdo je kriv, če se avtonomno vozilo zaleti? Je krivda na strani proizvajalca? Tistega, ki sedi v vozilu?
  • če bodo vsa avtonomna vozila imela enako logiko – ali se bodo med seboj sporazumela v primeru čudnih situacij, ali pa se bo zgodilo masovno trčenje?
  • vsako avtonomno vozilo je naredil in sprogramiral človek – kdo bo preveril, če so ta vozila dejansko res “varna”. Da nimajo “backdoorov”, preko katerih bi lahko nadzor nad vozilom prevzel človek in povzročil takšna in drugačna dejanja?

Da ne izpadem kot teoretik zarote, bom ostala vprašanja zaenkrat pustil na strani. Se mi pa zdi to področje zanimivo, saj bo to prihodnost v prihodnjih letih. Pa vendar je še toliko odprtih vprašanj na katera imajo proizvajalci že verjetno odgovore, vendar niso pa še pojasnjeni javnosti. Mogoče bi bilo smiselno, da bi podjetja začela komunicirati te stvari, sicer bo ob naslednji nesrečji vse več nezaupanja v tehnologijo.

V končni fazi vso to tehnologijo (hw in sw) naredi človek. Človek, ki je pogrešljiv. In v tem primeru potem tehnologija odloča o človeku. Tehnologija, ki se lahko zmoti v danem trenutku, ker človek ni predvidel situacije, ki se lahko zgodi…