snooze generacija snooze generacija

Kolikokrat zjutraj stisnete gumb snooze na vašem mobilniku? Življenje brez funkcije snooze?

Zvečer, preden greste spat si nastavite alarm na telefonu. In zjutraj, ko začne alarm tuliti, ker ste ga vi tako nastavili – vi iščete gumb snooze. Da si kupite še par minut spanja in miru. Čez par minut se ponovi alarm in vi zopet iščete snooze gumb. Dokler ura res že ni toliko, da je panika. Si znate predstavljati življenje brez snooze funkcije na vašem mobilniku?

Če primerjam snooze v sedanjosti in v preteklosti, ugotovim eno bistveno razliko. Sam sem še iz tistih časov, ko so nas budile budilke, ki niso imele snooze opcije.

Imele so hudičevo nadležno jutranje ropotanje in si niti ne bi predstavljal, da bi me taisti zvok budil vsakih pet minut. V primerjavi z bujenjem, ki ga omogoča mobilnik, kjer sam izbereš glasbo, ali pa zvok bujenja, je to povsem druga pesem.

Če si želel budilko “snuznt”, si moral dejanko spremeniti uro bujenja in to je zahtevalo kar nekaj spretnosti – posledično si se že prebudil. V tistih časih snooze še ni obstajal na ta način, kot obstaja sedaj in nam daje potuho.

Kasneje, ko so prišle radijske budilke, tiste z velikimi številkami, ki so vas zjutraj vedno znova zbudile z vašo omiljeno radijsko postajo, vendar je bila vedno preglasna, se je že začela pojavljati funkcija snooze. In uporabniška izkušnja je bila popolna – za vse tiste, ki jim jutranje vstajanje dela preglavice, je bila to najboljša pogruntavščina!

Snooze je dobil svojo pravo vrednost z mobilnimi telefoni, ki kar kličejo k temu, da še malce snuznete svoje življenje, oz. si kupite še par minut “spanca”. Ker nam je ta snooze všeč in posledično ga vsi uporabljamo, smo postali snooze generacija.

Če bi v realnosti obstajal gumb snooze, bi bil hudičevo veliko uporabljen. Tako, kot je uporabljen snooze gumb na mobilnem telefonu, ko si z njim kupiš še par brezskrbnih minut…

Sam z jutranjim vstajanjem, oz. prebujanjem nimam problemov in tudi snooze funkcija mi je bolj ali manj nepoznana. Mi je pa bilo vedno fascinantno opazovati ljudi, ki s tem, da si nastavijo bujenje uro, ali več prezgodaj, kupujejo čas spanja, ali pa čas prebujanja. V bistvu pa se v času snoozanja ne naspijo ravno, ampak saj lahko vsak dela, kar mu paše, kajne?