Si lahko, za trenutek, predstavljate življenje brez Googla? Verjetno si ga lahko vsi tisti, ki smo živeli v časih pred Googlom in dostopom do interneta. Tisti, ki smo brskali po knjigah, ko smo iskali informacije in ki smo skočili v knjižnico, ker doma nismo imeli pravih knjig. Takrat so bili časi, ko je bil lahko vsak zelo pameten, predvsem pa so bile stvari precej težje dokazljive, kot so v sedanjosti.

V bistvu je bila zadeva dokaj preprosta. En tak plastičen primer. Ko smo se dobili na “pivu” in smo se pogovarjali o določeni temi, je bil lahko nekdo “jako” pameten in je trdil svoje. Takrat ni bilo mogoče preveriti stvari v istem trenutku s pomočjo Googla, kot lahko to storimo sedaj, ampak si trditve lahko preveril šele, ko si prišel domov in jih poiskal v knjigah. Potem je bilo precej odvisno od tega ali se ti da sploh še ukvarjati z vsem tem ali pa si preprosto prepustil stvari svojemu toku in si mislil svoje.

Veliko manj informacij nas je obkrožalo, kot sedaj, pa vendar so ljudje vedeli precej veliko za tiste čase. V sedanjosti se pogosto sprašujem o tem, koliko ljudje dejansko blefirajo, ko pametujejo o stvareh, ki jih niti ne poznajo, niti se niso poglobili v njih – saj veste, v sedanjosti je lahko vsak vse, kar si želi biti.

Življenje je bilo precej lažje, saj smo se ljudje med seboj dejansko pogovarjali in nismo zgolj buljili vsak v svoj telefon in tipkali s svojimi kolegi in pecali dekleta, ki jih niti ne poznamo na drugi strani internetov. Če nam je bila deklica všeč, smo pristopili do nje in jo nagovorili – dvomim, da v teh časih še kdo na tem svetu to počne?

Življenje pred Googlom in življenje z Googlom? Kateri svet se vam zdi boljši? V kateri svet bolj pašete? Ali gre lahko ta ekspanzija informacij, ki smo je deležni zadnjih deset let še tako strmo naprej, ali pa bomo ljudje počasi ugotovili, da je svet internetov super svet, vendar smo postali med seboj odtujeni in nam ta svet ni več tako blizu in se nam ne zdi več tako fin, kot je bil na začetku, ko smo ga odkrivali? Podobno, kot je v partnerskem odnosu – na začetku je oh in sploh, potem je samo še oh…

Včeraj sem, med branjem članka o tem, da precej znanih zvezdnikov uporablja preklopne telefone (ja, prav ste prebrali) razmišljal o tem, kako zanimiv bi bil eksperiment, da bi mesec dni preživel na preklopnem telefonu, brez dostopa do interneta in brez tudi sicer brez dostopa do interneta?! Ideja se mi zdi tako zanimiva, da se resno poigravam z njo. Doma bi se zaprl in živel življenje, kot smo ga živeli nekoč. Vendar…

prhovec