Zala Kralj in Gašper Šantl Sebi zmagovalca EMA 2019 Zala Kralj in Gašper Šantl Sebi zmagovalca EMA 2019

Zala Kralj in Gašper Šantl / pesem Sebi / zmagovalca EMA 2019

Namesto, da bi se včeraj zvečer “ukvarjal” z zmagovalcema tekmovanja EMA 2019, sem se ukvarjal z izjavo Lee Sirk, ki ni bila primerna. Danes popravljam situacijo – Zala Kralj in Gašper Šantl sta si zaslužila zmago na tem tekmovanju. V bistvu smo si čestitke zaslužili tudi vsi, ko smo doma pred zasloni spremljali oddajo, ki jo je odlično vodila Ajda Smrekar – upam, da dobi več podobnih voditeljskih priložnosti.

Vendar nazaj k zmagovalnemu duetu – Zala Kralj in Gašper Šantl sta med vsemi nastopajočimi včeraj najbolj izstopala. Brez pompa, brez efektov, brez kupa managerjev, mejkuparjev in ostalega, kar so imeli ostali. Zgolj njuna glasba. Brez dragih oblek, brez plesalcev. Tiho in mirno. Brez nasmehov in čudnih izjav. Brez promocije. Povsem nekaj drugega, kot smo bili do sedaj navajeni, da nas zastopa na Evroviziji.

Sam sodim med starejšo generacijo in njuna glasba mi ni najbližja. Ko sem že pred časom prvič slišal njuno pesem Baloni, sem bil dejansko presenečen nad njima. Nad njuno normalnostjo, predvsem pa nad tem, da to kar delata, delata z užitkom in ne zgolj zaradi denarja, kar smo sicer navajeni.

Predvsem mi je bila všeč njuna anemičnost včeraj, ki je popolno nasprotje vsega, kar sem do sedaj videl na izborih za pesem Evrovizije pri nas. Skromna in očitno talentirana. Predvsem pa iskrena in brez fig v žepu.

V končni fazi priznam, da sem bil vesel, da ni zmagala še ena tekmovalka “iz Raayeve valilnice”, ali pa kateri drug produkt mašinerije. Vesel sem, da so se ljudje pri izboru med Raiven in njima – odločili za njiju.

Pesmi sicer ne bom poslušal na “repeat”, vendar se bom pustil presenetiti z njunim nastopom na Evroviziji v Tel Avivu. In tokrat ne bom zapisal, da bi bilo boljše, če bi za par let varčevali in se odločili, da nikogar ne pošljemo na Evrovizijo. V bistvu jima želim, da se imata čudovito in da po svoje in na svoj način zastopata Slovenijo. Predvsem pa si želim, da sta s svojo zmago premaknila miselnost, da v Sloveniji lahko zmaguje “samo mašinerija”.

Bravo in čestitke!

Zala Kralj in Gašper Šantl Sebi zmagovalca EMA 2019
Zala Kralj in Gašper Šantl Sebi zmagovalca EMA 2019
 1. Ej Roni, o kakšni starejši generaciji ti to :-)
  Tja se mi zagotovo še ne bomo kmalu šteli.

  1. jaz se pocasi :) k sem na polovici zivljenja, ce bom zivel do 90 :)))

 2. z vecino napisanega o zmagovalnem duetu se stinjam. Ampak potem pa opaziš da za njima stoji največja svetovna glasbena založba Universal Music ??

  1. to sem prepozno opazil. sem mislil, da je vevo joke :) pa je ocitno res tole.. zanimivo…

 3. Super napisano Had.
  Moje mnenje, ta ‘show business’ prireditve lokalnih zvezd vcasih zgledajo bolj kot tekmovanje v pleh dretju in natecaju ‘kul’ izgleda – od modrih Smrkcev, roza Miss Piggy vs. blond plastic-fantastic… Pravi balzam za oci in usesa pesmi Zale in Gasperja.Nazaj k naravnosti.Bodi kar si, drugih je ze tako prevec je rekel Oskar Wilde.

Komentarji so zaprti.