Zakaj niso novinarji objektivni? Zakaj se zadnje čase vse pogosteje vprašam zakaj predstavljajo zgolj eno plat zgodbe in še to zgodbo po svoje interpretirajo? Tudi primer Zala in Gašper in TrNOVfest sodi v to kategorijo. Ali ni nihče od njih mogel poklicati organizatorja in njiju in potem napisati članek – kajti večina spletnih medijev je zgolj kopirala objave na Facebooku. Je to še novinarstvo?

Ne morem metati vseh novinarjev v isti koš, kajti s tem bi marsikateremu delal krivico. Je pa dejstvo, da veliko novinarjev ščiti interese posameznikov ali pa interesnih skupin, namesto da bi bilo njihovo pisanje objektivno in bi predstavili obe plati zgodbe. Ampak v času “žurnalizma”, ko si bralci želijo “kri in sranje” je očitno upanje na kaj takšnega povsem nesmiselno. Še več – s tem se dela škoda. Ne samo poklicu, ampak tudi vsem vpletenim v zgodbe.

In ko sem že pri primeru odpovedi koncerta Zale in Gašperja na TrNOVfestu, bi lahko določeni mediji objavili vsaj obe Facebook objavi in s tem omogočili bralcem, da se sami odločijo o “krivdi” in razlogu zakaj je prišlo do tega. Če pa novinar zgolj objavi objavo Zale in Gašperja pa s tem že pokaže, da ne želi biti objektiven.

Mogoče bi si ti novinarji lahko prebrali kodeks in pri svojem “poročanju” upoštevati tudi te tri točke:

  • Novinar mora preverjati točnost zbranih informacij in se izogibati napakam. Svoje napake —četudi nenamerne — mora priznati in popraviti. V tem primeru NČR lahko presodi, da novinar ni kršil kodeksa.
  • Novinar mora pri objavljanju informacij, ki vsebujejo hude obtožbe, pridobiti odziv tistih, ki jih te informacije zadevajo, praviloma v istem prispevku, sicer pa takoj, ko je mogoče. Enako mora storiti tudi, ko povzema hude obtožbe iz drugih medijev ali arhivov. Če novinar odziva ni mogel pridobiti, mora to javnosti pojasniti.
  • Novinar je dolžan ločiti informacijo od komentarja. Razlika med poročilom o dejstvih in komentarjem mora biti dovolj razvidna, da lahko naslovnik sporočila loči med dejstvi in stališči novinarja.

Pravi novinarji pa napišejo članek takole – Artur Azarkevič, organizator Trnovfesta: Zala in Gašper sta za Trnovo predraga

Aha. Zakaj je šlo v tej zgodbi? Vsak nas si sam ustvari mnenje. Jaz sem si svojega … Me pa resnično jezijo enostranske informacije …