5. FeKK festival kratkega filma v Ljubljani 19.8. 24.8.2019 5. FeKK festival kratkega filma v Ljubljani 19.8. 24.8.2019

5. FeKK – festival kratkega filma v Ljubljani / 19.8. – 24.8.2019

V ponedeljek se bo v Kinodvoru uradno otvorila peta edicija festivala kratkega filma FeKK, ki že peto leto v Ljubljano prinaša najkakovostnejše programe kratkometražnih filmov domačih in tujih produkcij. Festival razkriva tekmovalna programa FeKK SLO in FeKK YU, v katerih se bodo filmi potegovali za nagrade v različnih kategorijah.

Letošnji FeKK bodo zaznamovali tudi retrospektiva kratkih filmov Dušana Makavejeva, velikana jugoslovanskega črnega vala, predstavitev kratkometražcev prodorne srbske režiserke Jelene Gavrilović, gostovanje slovitega portugalskega festivala IndieLisboa, zmagovalni evropski kratki filmi preteklega leta, pa še VR-kino, raznolik strokovni program za predstavnike filmske stroke ter sproščena druženja s številni mednarodni gosti.

Na letnem kinu Slovenske kinoteke na Muzejski ploščadi Metelkova bodo od torka do četrtka vsak večer pod zvezdami potekale projekcije tekmovalnih programov in pogovori s prisotnimi avtorji. V slovenskem tekmovalnem programu bo prikazanih kar 32 kratkih filmov, ki so bili izbrani med več kot sto prijavljenimi in med katerimi selektorji prepoznavajo vse bolj izrazit razcvet afinitete do eksperimentiranja s filmskim jezikom. Mednarodni tekmovalni program s fokusom na produkcije iz različnih držav nekdanje Jugoslavije bo prikazal skrbno pripravljen izbor 23 kratkometražcev raznovrstnih žanrov in zvrsti.

Vrhunske evropske kratke filme prinašajo trije programi EFA: Short matters!, v katerih bodo prikazani vsi kratki filmi, ki so bili nominirani za evropske filmske nagrade, ki jih podeljuje Evropska filmska akademija, in ki so zmagovali na prestižnih filmskih festivalih, kot so Benetke, Locarno, Rotterdam ali Clermont-Ferrand. Svojstven kontrapunkt proslavljenim kratkometražcem bo sveža bera domiselnih nizkoproračunskih kratkih filmov z nedavne delavnice Luksuz produkcije, branika angažiranega kratkega dokumentarnega filma iz Krškega.

Z izborom kratkih filmov se bomo poklonili letos preminulemu velikanu jugoslovanskega črnega vala, Dušanu Makavejevu, čigar protagonisti kot poosebitve kritične refleksije iščejo svoje intimno in individualno. To na veliko manj glorificiran način počno tudi protagonistke kratkih filmov in videospotov Jelene Gavrilović, ki bo predstavljena v sekciji Instant kult. Mlada beograjska režiserka se je v zadnjih letih uveljavila kot prepoznaven avtorski glas mlajše generacije srbskih filmarjev, obenem pa je s filmom Vedno več stvari prihaja (Sve je više stvari koje dolaze, 2015) zmagala na prvi ediciji festivala FeKK, letos pa je tudi članica mednarodne festivalske žirije.

Predstavili bomo tudi programe festivala IndieLisboa, enega izmed vrhunskih evropskih filmskih festivalov s šestnajstletno tradicijo, ki letos gostuje na FeKK-u. Tekmovalne programe bo motril festivalski direktor Carlos Ramos, ki bo na FeKK-u v vlogi žiranta. Program Vzhodno od raja, v katerem želimo prikazati najboljše kratke filme iz držav, ki so po izbranih tematikah in produkcijskih pogojih sorodne državam s področja nekdanje Jugoslavije, pa bo letos posvečen animiranim kratkometražcem.

Na otvoritvi festivala 19. 8. ob 20.30 v Kinodvoru si bomo poleg FeKK MIX-a (programa izbranih filmov iz različnih festivalskih sekcij) lahko ogledali premiero Kratkih rezov, svežega omnibusa kratkih filmov šestih scenaristk in scenaristov ter petih režiserjev in režiserk (Urša Menart, Kukla, Mitja Mlakar, Jure Dostal in Urban Zorko).

V sklopu profesionalnih dogodkov in predavanj ProFeKK se bomo družili tudi s predstavniki drugih festivalov ter se osredotočali na festivalske identitete in prihodnost festivalskih povezovanj. Odvil se bo dvodnevni dogodek v soorganizaciji zavoda Motovila (CED Slovenija) in društva Kraken ProFeKK: izzivi in priložnosti produkcije mednarodnih filmskih festivalov. Dogodek bo vodil švicarski strokovnjak Jean Perret, nekdanji dolgoletni vodja festivala Visions du Réel, ki trenutno predava na ženevski šoli za umetnost in oblikovanje HEAD. V sodelovanju z EnaBanda produkcijo bo četrto leto zapored potekala tridnevna Kratka scena, prva in edina scenaristična delavnica v Sloveniji, ki je namenjena razvoju scenarijev kratkih igranih in animiranih filmov. Letošnji mentor Kratke scene bo režiser, scenarist in profesor filmske režije na FAMU Pavel Marek.

FeKK Off programi vsako leto prinašajo žlahtne primere dovtipov, postrganih iz internetnega podtalja. Letos so tako znova vračata Internetna arheologija 2.0 z naslovom prazno_vanje in gostovanje kratkih VHS bizark iz zbirke Memory Hole, ki jo je prav posebej za ljubljansko občinstvo pripravil kultni kalifornijski kolektiv Everything is Terrible!. Na SCCA-Ljubljana – Zavod za sodobno umetnost se bo odvilo Srečanje z analognim filmom ali Prigode srebrovih halogenidov produkcije Klubvizija iz Zagreba, v Kinodvoru pa bodo v festivalskem VR kinu od torka do petka na sporedu štirje večkrat nagrajeni 360-stopinjski filmi pod skupnim naslovom Nova intenziteta zgodb.

Zaključek prve petletke je seveda mini jubilej in kot tak nujen razlog za slavje, o čemer pričata tudi (s pomočjo Slovenskega filmskega arhiva skrbno izbrana) arhivska programa FeKK SLAVJE: Ženske in FeKK SLAVJE: Praznik, ki slavita ženske in prevprašujeta naravo folklore ter praznovanja na Slovenskem v najširšem smislu. V spremljevalnem programu lahko pričakujete še marsikaj, peti rojstni dan se bo namreč zagotovo primerno proslavil na tradicionalnih festivalskih zabavah. Vabljeni!

Program v celoti na www.fekk.si.

5. FeKK festival kratkega filma v Ljubljani 19.8. 24.8.2019
5. FeKK festival kratkega filma v Ljubljani 19.8. 24.8.2019