Rad hodim v gore. Ljudje, ki hodijo v gore so prijazni, precej bolj odprti in večinoma se vsi med seboj pozdravljajo. Razen nekaterih, ki jim je to prvič in zgolj začudeno gledajo, ko se nasmehneš in jim zaželiš varno pot. Nenapisano pravilo je to in zelo človeška gesta, ko z neznanci spregovoriš par besed in se nasmehneš in greš naprej po svoji poti. Kaj se zgodi, ko začneš pozdravljati na poti na Šmarno goro?

Ljudje, ki hodijo v gore ponavadi ne gredo na Šmarno goro. Je le preveč oblegana in prekratka pot za tiste, ki so navajeni več urnih pohodov. Tudi oblačenje ljudi, ki gredo na Šmarno goro se razlikuje od tistih, ki hodijo po gorah. Da parfumov niti ne omenjam. Parfumov, ki se na poti na Šmarno goro mešajo z znojem.

Sam imam vsako leto preblisk in parkrat skočim na Šmarno goro in takrat pozdravljam “pohodnike”. Ne glede na to, če grem gor ali dol in priznam, da sem večinoma deležen začudenih pogledov, predvsem pa se verjetno marsikdo vpraša kaj je narobe z menoj. Večina jih je presenečenih in med težkim dihanjem komaj uspejo odzdraviti, veliko jih pa zgolj pogleda mimo, kot bi jim bilo nerodno. Zame pa je zabavno, predvsem pa se mi zdi to človeško. Ampak ponavadi pozabljam, da ti ljudje verjetno v večini primerov res ne hodijo v gore in jim te navade niso poznane.

Škoda, gre za majhno dejanje, ki v gorah nariše nasmeh na obraz, na poti na Šmarno goro pa zgolj presenečenje – in ne, ni se mi zmešalo, niti nikogar ne prosim za “jurja”. Zgolj lepo bi bilo, če bi ljudje namesto da gledajo v svoje telefone tudi ko gredo na Šmarno goro, pogledali še kam drugam in pozdravili. Malenkost, vendar lahko naredi zelo veliko.

Bom kar sam naredil zaključek. Sem čuden, mar ne? Zakaj bi koga pozdravljal, ko grem na Šmarno goro in ljudje ne morejo niti dihati. Mogoče bi bilo pa boljše, če bi srepo strmel pred sebe in se delal, da ni drugih ljudi na poti gor ali dol.

Na Smarno goro parkirisce v Tacnu je placljivo 60 centov za dve uri
Na Smarno goro parkirisce v Tacnu je placljivo 60 centov za dve uri