V Sloveniji je od včeraj v veljavi odredba o prepovedi zbiranja zaradi koronavirusa na javnih prireditvah v javnih prostorih zaprtega tipa v Republiki Sloveniji. S to odredbo se prepove zbiranje ljudi na javnih prireditvah v javnih prostorih zaprtega tipa v Republiki Sloveniji, kjer se zbira več kot 500 ljudi, dokler ne preneha nevarnost širjenja nalezljive bolezni SARS-CoV-2 (COVID 19).

Aleš Šabeder, minister za zdravje je to uveljavil na podlagi 3. točke 39. člena Zakona o nalezljivih boleznih (Uradni list RS, št. 33/06 – uradno prečiščeno besedilo) in v zvezi s Sklepom Vlade Republike Slovenije št. 18100-1/2020/4 z dne 18. 2. 2020. Ta odredba začne veljati 7. marca 2020 ob 19. uri.

Za prireditve, kjer se zbere manj kot 500 ljudi, pa se lahko organizatorji sami odločijo ali jo bodo odpovedali ali pa bo potekala vseeno.

Kaj torej pomeni ta odredba v praksi? Da bodo odpadli večji koncerti – včeraj je bil že prestavljen koncert Andree Bocellija v Stožicah in tudi koncert Petra Graša v Areni Bonifika v Kopru. V Cankarjevem  dom so odpovedali vse prireditve za občinstvo nad 100 oseb in včeraj je odpadel koncert skupine Mi2 …

Ljudje pa bodo še vedno lahko hodili v nakupovalna središča, še vedno se bodo lahko vozili z javnih prevozom, tudi na kosilo v restavracijo bodo lahko šli, ali pa na bazen …

Zaradi koronavirusa prepoved zbiranja na javnih prireditvah v javnih prostorih zaprtega tipa
Zaradi koronavirusa prepoved zbiranja na javnih prireditvah v javnih prostorih zaprtega tipa