Obvezna uporaba zascitne maske in zascitnih rokavic na zaprtih javnih krajih Obvezna uporaba zascitne maske in zascitnih rokavic na zaprtih javnih krajih

Zakaj oblast ustrahuje in žuga, namesto, da bi pomirjala in dajala natančna navodila

Trije tedni #ostanidoma so že za nami. Trije tedni strahu in žuganja, ki smo jih vsak dan deležni s strani odločevalcev. Trije tedni, ko se je življenje ustavilo in marsikdo še danes ne ve kaj sme in česa ne sme, kdo bo deležen pomoči, predvsem pa kje je luč na koncu predora – če je. Trije tedni, ko so strokovne odločitve zamenjali s političnimi odločitvami in ko so tolikokrat zamenjali način in prikaz podatkov testiranj, da se iz njih ne da razbrati ničesar več.

V teh časih ljudje ne potrebujemo vojaške retorike. Ne potrebujemo ljudi, ki so sicer odlično opravili svoje poslanstvo v času osamosvojitvene vojne, pa vendar še sedaj živijo v tistih časih. Ne potrebujemo žuganja in palice. Ne potrebujemo izrednih razmer vsak dan in strašenja, kaj bo, če ne bomo pridni.

Nimamo zunanjega sovražnika proti kateremu se borimo. Nimamo notranjega sovražnika. In v teh dneh so informacije pomembne. Vendar ne zavajajoče, kot jih prikazujejo mediji. Ne lažnive, ki posegajo v področje teorij zarote in smo jih deležni na družbenih omrežjih.

V tem času potrebujemo umirjeno retoriko, predvsem pa potrebujemo natančna navodila, da se jih znamo držati. Ne potrebujemo “špeckahl”, ki si vzamejo zakon v svoje roke, ker niso razumeli odlokov in so si jih interpretirali po svoje, predvsem pa so slišali “na TV”, ko je policist nekaj rekel (in pri tem močno zavajal).

Ljudje ne berejo odlokov, ki so objavljeni v Uradnem listu. Ljudje nekaj slišijo in si na podlagi tega ustvarijo svoje mnenje. To mnenje bazira na njihovem razumevanju – ki pa je lahko povsem napačno.

Mogoče pa je komu v interesu, da predstavlja stvari tako, da jih je mogoče različno interpretirati. V teh časih tega pač ne potrebujemo in če želimo, da bodo ljudje ohranili “bistre glave” bo treba spremeniti tako retoriko kot način predstavljanja informacij.

Maske so. Mask ni. Dvignili bomo plače. Ne bomo dvignili plač. Tovornjak je na poti. Tovornjaka ni. Ne obiskujte starejših. Starejše iz DSO vzemite domov. Vsega je kriva prejšnja oblast … 

Nekako tako bi lahko strnil komunikacijo, ki smo jo deležni zadnje tri tedne. Tri tedne, ki bodo marsikomu spremenili življenje in posledice bomo čutili še dolga leta – tako ekonomske, kot tudi socialne. Da o duševnem zdravju ljudi niti ne razmišljam.

Želim si jasnih navodil kaj smemo in česa ne smemo. Želim si točnih informacij kaj nas čaka in kdaj nas to čaka. Želim si standardiziranih testov in realnih podatkov za število okuženih. Želim si, da retoriko zastraševanja zamenja retorika pomirjanja.

Verjetno si vse to želim zaman, kajne?

Obvezna uporaba zascitne maske in zascitnih rokavic na zaprtih javnih krajih
Obvezna uporaba zascitne maske in zascitnih rokavic na zaprtih javnih krajih

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja