Minister Zdravko Počivalšek je odkril rešitev za ponoven zagon slovenskega turizma. Slovencem letos ne bi dal regres, ampak bi jim dal bone, ki bi jih lahko porabili za dopust v Sloveniji. Ja, prav ste prebrali. Ne gre za 1. april. Ne gre za #fakenews. Gre za dejansko razmišljanje in izjavo, ki jo je včeraj izrekel.

Lepo po vrsti. Zdravko Počivalšek je v prejšnji vladi začel z ustanavljanjem slovenskega turističnega holdinga. Veliko denarja za to, da bi nekateri izbranci dobili osem turističnih družb za malo denarja. Seveda bi v vse to najprej mi krepko investirali – mi smo državljani Slovenije, ki plačujemo davke.

Glede na to, da imamo sedaj odloke vlade, kar pomeni zaprtje hotelov, restavracij, letališč, predvsem pa prepoved gibanja med občinami – za kar so dodatno poskrbeli nekateri župani večjih turističnih krajev – ja, vaju gledam župana Bleda in Pirana. In glede na to, da v Sloveniji ni turistov, se Počivalškova ideja sesuva kot hišica iz kart.

Zavedam se, da smo vsi v podobni situaciji. Ko ne bomo mogli naslednji mesec plačati računov in ko ne bomo imeli hrane. Ampak to ni problem. Zdravko Počivalšek sedaj razmišlja kako reševati svojo “naložbo” in včeraj je prišla ideja z boni, ki bi nadomestili regres … Ne bom uporabljal kletvic. Ne bom nesramen. Minister, ki se je pogovarjal z voznikom, ki je vozil 3.000.000 mask in je bil na meji s Slovenijo – potem pa je vse skupaj izginilo … Ja, ta minister ima tako dobre ideje kaj naj Slovenci delajo s svojim denarjem od regresa.

Mogoče je potrebno pogledati vse skupaj še z druge plati. Država “nam bo namenila 3.000.000.000 evrov” – ki jih bomo seveda sami odplačevali naslednjih n-let. Pri tem nima nihče pravice oporekati njihovemu deljenju denarja. Vsi morajo samo kimati, ker je strokovna komisija tako odločila.

Na letni ravni gre za regres okoli 800.000.000 evrov – 887.200 delovno aktivnih prebivalcev, ki dobijo okoli 1.000 evrov regresa. Torej bi v bistvu s to potezo “napolnili” luknjo slovenskega turizma in tako saniralo škodo, ki jo imajo, ker ni turistov.

Ja. Takšne ideje ima minister v teh časih. Predpisati državljanom kje naj preživljajo svoj dopust je pač samo nadaljevanje ukrepov in verjetno bo v tem “ukrepu” tudi varovalka. Če ne boš preživljal dopusta v Sloveniji, ne boš dobil regresa …

Rad imam Slovenijo. Rad odkrivam njene neodkrite točke. Tudi preko 15 nočitev v hotelih v Sloveniji imam vsako leto. In večino vikendov preživljam v turističnih krajih. Ampak ne na takšen način, da mi bo nekdo predpisal kam naj grem na dopust. In ne na način, da me bodo prebivalci turističnih krajev lovili in fotografirali, ker jih je strah koronavirusa in se zgražali nad tem, da jih obiskujem ..

Ne grem se teh njihovih igric. In ne pristajam na takšna testiranja odzivov javnosti. Vse manj všeč mi je to, kar se dogaja v Sloveniji zadnje dni, ko imam občutek, da človek še na stranišče ne bo smel, če ne bo za to spisan odlok.

Namesto regresa boni za resevanje slovenskega turizma WTF
Namesto regresa boni za resevanje slovenskega turizma WTF