Visje cene v lokalih in trgovinah po koronavirusu in to bomo placali potrosniki Visje cene v lokalih in trgovinah po koronavirusu in to bomo placali potrosniki

Višje cene v lokalih in trgovinah po koronavirusu

Verjetno nisem edini, ki je v času po koronavirusu opazil, da so cene v trgovinah in lokalih višje. Sicer ne gre za velike podražitev, za par deset centov. Vendar je razlika očitna, še posebej v določenih lokalih, ki nič več ne ponujajo menijev, ker tako skrbijo za goste zaradi nevarnosti koronavirusa in si na koncu zgolj presenečen, ko plačaš več kot pa si plačal pred koronavirusom.

Precej podobno se je zgodilo, ko je Slovenija uvedla evro. Čez noč so se cene dvignile in vsi smo se navadali na višje cene. In podobno se dogaja tudi sedaj. Nova normalnost, kot bi rekel Jelko Kacin.

Zakaj je prišlo do dviga cen? Nimam pojma, ampak predvidevam, da tudi za to, ker so bili lokali dva meseca zaprti in je potrebno nadoknaditi izpad prihodkov. In kako se to stori najbolj preprosto? Tako, da se dvigne cene par deset centov. Sicer se ne opazi, ampak v končni fazi pa lahko to prinese precej denarja v blagajno lokala.

Ali pa je za dvig cen kriva tudi zaščitna oprema, ki je obvezna v lokalih in ki jo morajo lastniki lokalov priskrbeti za goste in njihove zaposlene. Mogoče pa je razlog v tem, da so si vsi v nabavni verigi dvignili cene, ker so občutili izpad prihodkov in posledično vse to plačamo mi – potrošniki, ki hodimo v trgovine in lokale.

Nisem samo jaz opazil dviga cen v trgovinah in lokalih, saj je tudi Statistični urad RS (Surs) opazil, da so se cene hrane podražile za nekaj več kot štiri odstotke (cene med januarjem in aprilom in istim obdobjem lansko leto), kar pomeni, da bomo potrošniki plačevali izdelke dražje in da bo to marsikdo opazil tudi na svojem računu v trgovini.

Glede na to, da smo bili vsi na istem čolnu se mi tole ne zdi ravno najbolj primeren čas za dvigovanje cen in dodaten zaslužek na račun vseh potrošnikov. Plače se niso zvišale, cene v trgovinah in lokalih pa. In če ni gostov (beri turistov), potem naj to plačajo domači gostje, kajne? Njih je treba dodatno oskubiti, pa čeprav gre za par centov …

Visje cene v lokalih in trgovinah po koronavirusu in to bomo placali potrosniki
Visje cene v lokalih in trgovinah po koronavirusu in to bomo placali potrosniki