Pred dnevi je Sašo Knez na Facebooku objavil idejo o zbiranju večjega števila podatkov o koronavirusu. Da bi tako dobili boljše podatke, so fantje vzpostavili stran https://covid-19-stats.si/, kjer lahko vsak odda svoje anonimne podatke o  svojem počutju, spremlja zbrane podatke in sprejema dobre odločitve.

V enem večeru je svoje podatke oddalo že preko 61.000 ljudi. Ideja je preprosta in smiselna. Par klikov in vpis vaše EMŠO številke – če ste ob tem zastrigli z ušesi – to je edini podatek, ki je unikaten za vsakega državljana in ki se ne more podvojiti.

Na spletni strani je tudi uradna razlaga –  vpisana EMŠO številka se ne pošlje preko spleta na strežnik in se posledično tudi ne shranjuje- Pred pošiljanjem EMŠO številke se namreč na napravi uporabnika le-ta anonimizira s SHA256 algoritmom, s čimer dosežemo, da do na tak način anonimiziranih EMŠO številk, ki jih hranimo, ni mogoče več priti oz. dostopati. Posledično tudi ni možno priti do prave EMŠO številke osebe, ki je izpolnila obrazec na tej spletni strani.

Anonimno porocaj o svojem pocutju na strani za zbiranje podatkov o koronavirusu covid 19 stats.si
Anonimno porocaj o svojem pocutju na strani za zbiranje podatkov o koronavirusu covid 19 stats.si