Pred dnevi je Sašo Knez na Facebooku objavil idejo o zbiranju večjega števila podatkov o koronavirusu. Da bi tako dobili boljše podatke, so fantje vzpostavili stran https://covid-19-stats.si/, kjer lahko vsak odda svoje anonimne podatke o  svojem počutju, spremlja zbrane podatke in sprejema dobre odločitve.

V enem večeru je svoje podatke oddalo že preko 61.000 ljudi. Ideja je preprosta in smiselna. Par klikov in vpis vaše EMŠO številke – če ste ob tem zastrigli z ušesi – to je edini podatek, ki je unikaten za vsakega državljana in ki se ne more podvojiti.

Na spletni strani je tudi uradna razlaga –  vpisana EMŠO številka se ne pošlje preko spleta na strežnik in se posledično tudi ne shranjuje- Pred pošiljanjem EMŠO številke se namreč na napravi uporabnika le-ta anonimizira s SHA256 algoritmom, s čimer dosežemo, da do na tak način anonimiziranih EMŠO številk, ki jih hranimo, ni mogoče več priti oz. dostopati. Posledično tudi ni možno priti do prave EMŠO številke osebe, ki je izpolnila obrazec na tej spletni strani.

Anonimno porocaj o svojem pocutju na strani za zbiranje podatkov o koronavirusu covid 19 stats.si

Anonimno porocaj o svojem pocutju na strani za zbiranje podatkov o koronavirusu covid 19 stats.si

17 Responses to Anonimno poročaj o svojem počutju na strani za zbiranje podatkov o koronavirusu – covid-19-stats.si

 1. NightLord pravi:

  Ideja je super, sem tudi jaz poslal svoje podatke.

  Je pa argument, da s SHA256 anonimiziraš EMŠO malo bos. Vseh možnih EMŠOtov je razmeroma malo – cca 30 moljonov, in z bruteforce metodo se da dokaj hitro ugotovit, kateri EMŠO je bil vnešen.
  Nas pa glede na to, da je stvar na varni (HTTPS) povezavi, ne bi smelo skrbeti. Je že sam HTTPS precej večja ovira kot tisti SHA256. Pa tudi sicer, ne vem zakaj bi si kdo tako obupano želel dobiti EMŠO od nekoga, da bi se tega lotil.

 2. Tina pravi:

  Ciljam na tvoj predlog, da si emšo izmisliš – s tem sporočiš napačne podatke.
  Ja, ljudje delijo svoje datume rojstva… ampak EMŠO je še vseeno osebni podatek, unikaten za vsakega posameznika, ki ga pa ne pišeš kar tako okrog. Ne dajem ideje v nič, niti namena. Pohvalno je in podpiram jo. Verjamem pa, da bi se dalo stvar narediti malo drugače.

  • had pravi:

   bodo storili. so ukinili servis in sedaj pripravljajo nov nacin, ki bo “bolj bulletproof”.. saj, ce jaz zgeneriram “nov emso” in ga vedno uporabim, so podatki se vedno pravi …

 3. Tomaz Z. pravi:

  Zadeva v osnovni obliki vsekakor ni v skladu z zakonodajo o zbiranju in obdelavi osebnih podatkov, zato je bil stevec zacasno ustavljen. Glede na to, da imajo v ekipi nekoga odgovornega za pravne zadeve (ki pa so ga, zgleda, s strani ze odstranili) je zadeva malo cudna. :)

 4. Borut pravi:

  sam kaj je bla fora te strani za “samoporocanje” in the first place, ni mi jasn
  das svoje osebne podatke, poklikas svoje simptome, in pol kaj
  se ta pametna aplikacija odloc al si okuzen al ne
  tud ce mas vse simptome, ni recen da si
  in ce nimas nobenga, ni recen da nisi
  edin relevanten podatek je rezultat testiranja, pa se ta ma false pozitivne in negativne

  kaj naj bi bil dejansko namen te strani, verjetno samopromocija oziroma zastonj reklama
  vojno dobičkarstvo?

  • had pravi:

   da bi imeli vec podatkov o simptomih. namrec, lahko bi se vizualizirala nova zarisca, lahko bi se ugotavljajo kje je vec okuzenih … itd itd..

   • Borut pravi:

    kako veš kdo je okužen brez testa?

    • Natalija pravi:

     Testov premankuje, zato niti ne testirajoveč vsakega. Tako, da če tudi te boli samo grlo in si bil v zadnjem času v stiku z nekom, k ima virus že avtomatsko sklepajo, da si okužen. Vsi te ljudje pa niso zavedeni v številu, okuženih npr 577, saj niso bili testirani in v tem vzorcu nis zajeti. Zato se mi zdi ta stran načeloma vredu mogoče z nekaj popravki, če bodo ljudje sporočali pravilne podatke o svojem počutju.

 5. Joško pravi:

  Če bi na strani napisali, da se osebni podatki zbirajo in da z uporabo aplikacije s tem soglašaš, ne more nihče tudi inf.pooblaščenec kej težit!
  Pa še aplikacije ni treba spreminjat.
  Se pa strinjam, da hudo koristna pa tud ni.

 6. Anonimno pravi:

  to ni res no :(.

  če prostovoljno ukucam EMŠO ga ukucam prostovoljno.

  PODARIM svoje podatke.

 7. vog pravi:

  Jaz sem vnesel fake emšo (zadnjo cifro sem zafejkal) in mi je javilo da sem vnesel napačen EMŠO. Kako naj si to razlagam?

  lp

  • bezimenko statebrigovic pravi:

   splosna nerazgledanost. ce bi sfejkal prve tri in dobil error potem je nekaj off. za zadnjih 6 si pa ne mores kar tak zmislit ce ne ves kaj pomenijo. #wearemany

 8. bezimenko statebrigovic pravi:

  bolano. ze drugic v 5 letih je ip pokazal in do-kazal svojo nesposobnost.
  prvic sem jih probal tolerirat razlagat folku kak elastic search ni glih google, pa se vlect ven. tokrat jih pa ne bom vec samo gledal. Samo da nastudiram se format; wordpress ali wiki site pa da vsak malo nafila :/

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.