Kje najdem informacije o koronavirusu in zasciti Kje najdem informacije o koronavirusu in zasciti

Kje najdem informacije o koronavirusu in zaščiti?

Zadnje dni sem precej pogosto zasledil očitke, da Vlada RS in za to pristojne institucije niso dovolj dobro opozarjali na koronavirus in da niso dajali vsakemu posamezniku dovolj natančnih informacij o tem kako in kaj naj stori. V javnosti se je pojavilo neskončno število teorij zarote, predvsem pa tudi lažnih informacij. Seveda obstajajo tudi uradni viri, ki pa niso tako populistični kot pa so novice, ki jih sproducirajo nekateri mediji …

V teh dneh padajo maske, kar je bilo pričakovano. V želji po senzacionalizmu ljudje objavljajo neresnične informacije, drugi želijo zaradi stanja, ki je sedaj prisotno v državi profitirati s prodajo izdelkov, velika večina ljudi pa je prestrašena. Povsem razumem, da takšna situacija pripelje do precej čudnih reakcij in da ljudje izgubijo občutek za realnost, ko se bojijo za svoje življenje.

Pa vendar je tudi v takšnih situacijah potrebno vsaj malce zdravega razuma. Nihče vam ne bo dal vseh informacij, ki bi jih želeli. Nihče vam ne more dati odgovorov na vsa vaša vprašanja, ki se vam zastavljajo. Niti za to pristojne institucije nimajo teh odgovorov. Zatorej je včasih potrebno uporabiti razum in prebrati uradne informacije.

Uradne informacije so na voljo:

Na brezplačni telefonski številki 080 1404 lahko dobite informacije vsak dan med 8. in 20. uro.

Nacionalni inštitut za javno zdravje in pristojni resorji so pripravili natančna navodila za različne ciljne javnosti:

Ali vas skrbi, da ste okuženi? 

Če ste se zadrževali na območjih z izbruhom koronavirusa oziroma ste bili v stiku z nekom, ki prihaja s takšnega območja, in ste zboleli (kašelj, vročina, težko dihanje), prosimo, da:

  • Ostanete doma in se izogibajte stikom z ljudmi.
  • Pokličete osebnega zdravnika oz. dežurnega zdravnika v najbližji dežurni ambulanti, če kličete izven delovnega časa vašega zdravnika.
  • Zdravnik bo potrdil ali ovrgel sum na okužbo. Če bo sum upravičen, vas bo napotil na najbližjo zdravstveno ustanovo – vstopno točko za odvzem brisa.
  • Do te zdravstvene ustanove se peljite z osebnim avtomobilom in ne z javnim prevozom (vlak, avtobus, taksi). Kašljajte v robec ali rokav. Pred odhodom od doma si umijte roke z vodo in milom.
  • Zdravnik, ki vam bo vzel bris, bo glede na vaše zdravstveno stanje ocenil, kje boste počakali na rezultate testa.
  • Po prejemu rezultata vas bo zdravnik obvestil o nadaljnjih ukrepih.

Kje najdem informacije o koronavirusu in zasciti
Kje najdem informacije o koronavirusu in zasciti