O številnih mrtvih v DSOjih sem že pisal. In včeraj je vlada RS na svojem tviter računu tvitnila: Pri tem se moramo soočiti z dejstvom, da med starostniki, zlasti med oskrbovanci DSO, živi veliko ljudi, ki se jim življenje počasi izteka. Tudi pri njih premeščanje v bolnišnico samo zato, ker so okuženi z novim koronavirusom ni smiselno.

Gre za izjavo Bojane Beovič, ki pa je vse prej kot spoštljiva in prikaže vso bedo razmišljanja “strokovnjakov” okoli starostnikov v DSOjih. Ja, bili so “kanon futer”. Očitno je nekdo na vladi ugotovil, da se ne bodo ukvarjali z njimi in posledično imamo enormno število mrtvih zaradi Covid-19 v DSOjih. Številkam, ki jih NIJZ prikazuje in jih tudi vmes spreminja, glede na število mrtvih v bolnišnicah iz DSOjev pač preprosto ne morem verjeti, ker te številke po potrebi spreminjajo.

Verjetno se bo marsikdo spomnil, da so precej spreminjali način testiranja in število testiranj, da so lahko povsem preprosto manipulirali s številkami. Kljub temu, da jih je stroka (tisti, ki se ukvarjajo z DSOji in tudi sami DSOji) opozarjala, da je potrebno zaščititi starejše in predvsem, da DSOji niso namenjeni boju proti koronavirusu so bile odločitve “strokovnjakov” vlade povsem drugačne. Oni so se pač očitno odločili, da se tem ljudem življenje izteka in da jih ne bodo selili v bolnice.

Z drugimi besedami. Nekdo se je očitno odločil, da mu starejši niso pomembni in da premeščanje v bolnišnico samo zato, ker so okuženi z novim koronavirusom ni smiselno. Si predstavljate, da gre za vaše starše, ki so v DSOju? Si predstavljate, da gre za vaše stare starše, ki so v DSOju?

Trenutna vlada je seveda vso krivdo zvalila na vlado Marjana Šarca, ker oni niso pravočasno ukrepali. Kako pokvarjen moraš biti, da si upaš kaj takšnega sploh izjaviti, ko pa smo ves čas koronavirusa opozarjali, da se za najbolj ranljive nič ni zgodilo. In dejansko se ni zgodilo nič, kajti vlada je imela očitno že od začetka enako strategijo. So jim bili pač nepomembni. In če bi bilo veliko število mrtvih, bi se ta številka lahko skrila v povprečje in nihče ne bi “brcal v to temo”.

Sam bi na tem mestu pričakoval odstope ministra Tomaža Gantarja in tudi ministra Janeza Ciglerja Kralja. Seveda se to ne bo zgodilo, saj je za vse kriv Marjan Šarec, kajne?

Mogoče pa je vlada in minister Kralj našel rešitev za premalo prostih postelj v DSOjih?

Kakšni so bili odzivi na to izjavo na tviterju?

Zakaj so starejsi ljudje v Sloveniji diskriminirani in zakaj je drzava pozabila nanje
Zakaj so starejsi ljudje v Sloveniji diskriminirani in zakaj je drzava pozabila nanje