Včeraj so končno prišli v javnost podatki o starostni strukturi umrlih zaradi koronavirusa in število le teh, ki so bili v domovih za starejše po Sloveniji. 42 od 56 umrlih je iz domov za starejše, kar pomeni, da nekdo ni ukrepal pravilno in ni zaščitil starejših. Pač jim je bila bolj pomembna prepoved gibanja izven meja svoje občine kot pa zaščita najšibkejših.

Ko je začel koronavirus svoj pohod so strokovnjaki opozarjali, da bodo najbolj prizadeti ljudje iz rizičnih skupin – to so najstarejši, ki imajo poleg tega še kakšne druge “pridružene bolezni”. Pričakoval bi, da bodo odločevalci vzeli te nasvete resno, predvsem pa, da bodo najbolj poskrbeli za njih.

Vsak teden smo lahko poslušali poročanja, kako so DSOji prosili za zaščitno opremo, ki je ni bilo dovolj. Kako je bilo največje število okuženih ravno v DSOjih. Predvsem pa, kako so nekateri opozarjali, da način ukrepov proti koronavirusu v DSOjih ni pravilen. Vmes so nekateri pozivali, da naj družine oskrbovance vzamejo domov, čeprav so še pred nekaj časa trdili, da ne smejo starejši priti v stik z mlajšimi.

Včeraj smo, po dolgem moledovanju medijev, končno dobili številke, ki vse skupaj postavljajo v drugo perspektivo:

  • 45 -54 / 1
  • 55 – 64 / 2
  • 65 – 74 / 6
  • 75 – 84 / 13
  • 85+ / 31

Problem, na katerega je opozarjalo veliko strokovnjakov, se je izkal za resničnega. 42 od 56 umrlih je bilo namreč v domovih za starejše. Vendar NIJZ še vedno ni objavil podatkov koliko od teh umrlih je imelo še “pridružene bolezni”.

Namesto, da bi se pri nas stroka ukvarjala z resničnim problemom, so nam omejili prehajanje občinske meje, medtem ko se dejanskega problema ni lotil očitno nihče uspešno. In ja, tudi v Evropi so polovico smrtnih primerov potrdili v DSOjih.

Mogoče pa je čas, da se kdo od odgovornih začne zavedati, da je treba vse moči sedaj vpeti v reševanje situacije v DSOjih in namesto razmišljanja o vojski na meji, policiji v notranjosti (ja, vemo, pokazali ste kaj nas čaka) usmeriti pozornost dejanskemu problemu, ki ne bo izginil.

In pri nas še vedno razmišljajo o rahljanju ukrepov? Vsak dan obljubljajo … Pa vendar se nič ne zgodi.

Zakaj so starejsi ljudje v Sloveniji diskriminirani in zakaj je drzava pozabila nanje
Zakaj so starejsi ljudje v Sloveniji diskriminirani in zakaj je drzava pozabila nanje