V Sloveniji na vsakem vogalu izvajajo hitre antigenske teste (HAGT). Če so bile pred leti na vsakem koraku prodajalne kruha, pa je sedaj najboljši biznis odvzem brisov za potrditev okužbe z virusom SARS-CoV-2. Glede na to, da so HAGT testi, ki jih je država kupila od “kripto nategunov” dokazano ne dovolj zanesljivi kot je bilo v razpisni dokumentaciji, pa se mi sedaj zastavlja vprašanje ali kdo preverja in kontrolira tiste, ki jemljejo brise za hitre teste? Ali jih je kdo podučil kako se opravlja to delo?

Vprašanje je seveda retorično. Ne, nihče ne preverja in kontrolira tega področja. Vsak, ki ima par minut časa se lahko odloči za ta “bolan posel” in tako poskrbi za dodatno zmedo, ki je že tako prisotna ob nenehnem spreminjajo odlokov glede karanten in ob spreminjanju protokolov testiranj.

Plastičen primer. In ni prvi v teh dneh. Pozitiven test na samotestiranju doma. Klic zdravnika in potem testiranje s hitrim testom s strani zdavstvenega osebja – test je negativen.

Drugi primer, ki je prišel v javnost. Hitri test pri enem izmed “ponudnikov” negativen. Ker je oseba iz “foha” in je bilo njeno počutje vse prej kot ok, je šla še na odvzem še k enemu ponudniku hitrega testiranja. Tudi tam je bil test negativen, čeprav naj bi ji vzeli bris na pol, ne po navodilih. Zato se je odločila še za tretjo varianto – odvzem v zdravstveni ustanovi. Test pozitiven.

Takšnih primerov je v zadnjih dneh ogromno. Seveda obstaja možnost, da je Covid-19 tako inteligenten, da se malce skrije, malce pa zopet pokaže na plan – ampak šalo na stran. Obstaja možnost, da so testi zelo “slaba roba”. Obstaja pa tudi možnost, da osebe, ki odvzemajo brise ne znajo niti rokovati s hitrimi testi. Posledično dobimo številke, ki v nas vzbujajo strah in zgražanje. V resnici pa sploh nimajo veze z realnostjo.

Če k temu prištejemo še dejstvo, da vlada vlada z odloki ravno zaradi tega stanja, potem je jasno, da je njim najbolj v interesu, da je čim več okuženih. Glede na to, da ta najbolj nesposobna ablast ni bila sposobna pripraviti minimalnih normativov za hitra testiranja, je vsakomur jasno, da se požvižgajo na situacijo v Sloveniji in jim je vseeno za zdravje ljudi.

Zamuda pri samotestiranju dijakov