Kanin Sella Nevea smučanje na smučišču z naravnim snegom8 Kanin Sella Nevea smučanje na smučišču z naravnim snegom8

Smučišča so odprta za lokalno prebivalstvo / zakaj vlada riše grafike, če jih ne upošteva

Vlada je pred časom pripravila infografiko, kjer je jasno zapisano kdaj se začnejo odpirati določene dejavnosti. To je vezano na število okužb in število hospitaliziranih bolnikov. Smučanje spada v oranžno fazo, ko pade število okuženih pod 1000 in prav tako število hospitaliziranih pod 1000. Takrat bodo začeli odpirati smučišča. Hmm. Glede na to, da so smučišča že odprta ta vikend za lokalno prebivalstvo, se mi zastavlja preprosto vprašanje – zakaj vlada riše grafike, če jih ne upošteva?

Tale spodnja infografika vam je poznana, kajne? V njej so vladni odločevalci določili kdaj se bodo začeli sproščati ukrepi. Smučanje je v oranžni fazi. Istočasno naj bi se takrat odpirale šole in vrtci. No, šole in vrtci se ne odpirajo, odprta pa so smučišča za lokalne prebivalce.

sproscanje ukrepov covid 19
sproscanje ukrepov covid 19

Oranžna faza: manj kot 1.000 okužb in manj kot 1.000 hospitaliziranih bolnikov. Izvajati se začnejo servisne dejavnosti, odprejo se trgovine, vrtci, prva triada šol in šole za učence s posebnimi potrebami, izvajale se bodo športne aktivnosti na prostem, vključno s smučišči, dovoljeno bo zbiranje do deset oseb, odpravila se bo tudi prepoved prehoda občinskih meja v tistih regijah, ki dosežejo ta kriterij.

Od vsega tega so odprli samo smučišča.

Da ne bo pomote – super je, da vsaj nekdo lahko izkoristi te dni in sneg, ki ga imajo določeni deli Slovenije. V bistvu sem jim  “fovš”, ampak bom preživel. Me pa moti, da se odločevalci ne držijo svojih načrtov. Kako naj potem državljani zaupajo njihovim odločitvam?

Mogoče bi morali vprašati Jelka Kacina, če je on smučar in potem bi bilo vse skupaj bolj jasno. Ali pa Zdravko Počivalšek rešuje turizem, kot je poleti reševal turizem s turističnimi boni.

Srčno upam, da se ne bo tole vrnilo vladi kot bumerang v naslednjih tednih, kajti v tem času smo že presegli 1000 mrtvih na milijon prebivalcev …

Kanin Sella Nevea smučanje na smučišču z naravnim snegom8
Kanin Sella Nevea smučanje na smučišču z naravnim snegom8