Cenejse cene goriva 1277 evra za 95 oktanski bencin in 1215 evra za dizel Cenejse cene goriva 1277 evra za 95 oktanski bencin in 1215 evra za dizel

Cene goriva gredo v nebo / sankcije proti Rusiji bomo plačali vsi

Včerajšnje dogajanje pred bencinskimi črpalkami po Sloveniji me je spomnilo na čase v Jugoslaviji, ko so starši točili gorivo par/nepar, ker ni bilo dovolj goriva. Tudi včeraj, 7. marca 2022, ga je na nekaterih bencinskih črpalkah po Sloveniji zmanjkalo. Sankcije proti Rusiji bomo plačali vsi!

Po včerajšnjih gužvah na bencinskih črpalkah bi pričakoval, da bo šla cena goriva preko 2 evra. Na srečo še ne. Cena je šla gor za okoli 10 odstotkov, kar pa je samo začetek dvigovanja cen goriv, ki so posledica sankcij proti Rusiji. V naslednjih tednih bo cena goriva precej odvisna od odziva ZDA na sankcije in na njihovo količino goriva, ki jo bodo “dali v obtok”. Jasno je, da nas ZDA sedaj držijo za “jajca” in se lahko po mili volji volji igrajo s cenami energenta.

Aja, pa še nazaj k vsem tistim, ki so stali na bencinskih črpalkah včeraj. Ni mi všeč občutek, da so ljudje zapadli v tak strah pred dogajanjem v naši bližini. Vendar se je po drugi strani zgodilo ravno to, kar SdSovci očitajo “Jugoslaviji” – čakanje na gorivo in verjetno bodo kmalu uvedli par/nepar za točenje goriva, ker so pač storili “briljantno” potezo, ko so ukinili regulacijo cen goriv v Sloveniji in omogočili dvig cen v nebo naftnim trgovcem.

Čestitke ablasti za te čudovite poteze. Pričakujem, da se bomo naslednjih nekaj let ogrevali na “vavčerje”, kajti ljudje ne bomo mogli sami plačevati energentov …

Cenejse cene goriva 1277 evra za 95 oktanski bencin in 1215 evra za dizel

  1. Ljudje veliko preveč brezveznih kilometrov delajo. Zaradi mene je lahko cena tudi 3eur/liter ker toliko kot potrebujem bom lahko tudi plačal. Oni ki hodijo na nedeljski sprehod iz Ljubljane na Obalo pa pač ne bodo ravno zadovoljni.

  2. OPEC je potrebno krivit za to krizo, niso za vse na svetu krive ZDA. ZDA so imele le za cca 30 dni njihove lastne porabe zalog, kar se v št. miljonov sodov sliši veliko, vendar na globalne cene ne vpliva.

    Sploh pa, višje cene nafte v kontekstu ZDA pomenijo le več porabe pitne vode in kemikalij za pumpanje v skrilavce, ki vodijo v še večje onesnaženje pitne vode po ZDA.

  3. Morda s teh visokih cen nafte pride tudi kaj pozitivnega, vseeno nismo več v ’80ih, da bi bile primerjave z embargom ustrezne

    Mogoče, mogoče, to vodi v racionalnejše razmišljanje potrošnikov, kot je npr. več dela od doma, službe bližje domu, uporaba javnega prevoza, … manj onesnaženja zraka, večja produktivnost, vse to pride z realnejšo ceno nafte (v smislu koliko škode naredi prepoceni nafta).

    Seveda pa vse to lahko izničijo subvencije EU in držav industriji, če bi te višje cene vplivale le na posameznike, industrija pa ostane na istem.

Komentarji so zaprti.