Pred dnevi sem naletel na spletno stran #BlaginjaZaVse, kjer neznani organizator zbira podpise za pobudo za Zakonodajni referendum o noveli Zakona o dohodnini. Na spletni strani ni podatka, kdo je organizator. Kdo zbira osebne podatke: datum rojstva, naslov. In kdo jih obdeluje. Očitno si nekateri malce po svoje predstavljajo te stvari.

Sem šel malce preveriti stvari, ker me je pač zanimalo kdo je za tem zbiranjem podpisov. Najprej sem preveril domeno:

  • blaginjazavse.si je bila registrirana 29.11.. Nosilec domene je Institut 8. februar (Inštitut 8. februar) iz New Providence (New Providence).

Seveda me je zanimalo kdo je ustanovitelj Instituta 8. februar, ker je ime zelo podobno Inštitutu 8. marec. Na Ajpesu sem preveril podatke:

  • ne obstaja ta “institut”. Seveda sem poskusil z različini variantami. Ne, ne obstaja.

Torej, ne obstaja inštitut, ki “se podpisuje” pod tem zbiranjem podpisov in zbira osebne podatke. Sem šel brskati po strani, če bom slučajno vseeno našel kakšen podatek. In vse kar najdem je:

  • Smo skupina podobno mislečih delavcev, kmetov, najemodajalcev in samostojnih podjetnikov. Nimamo nobene politične afiliacije, saj smo v zvezi z zvišanjem davkov, ostali brez podpore z vseh strani. In smo stopili v akcijo sami. A verjamemo, da nismo osamljeni.

Sem preveril tudi na spletu in našel prvo objavo na Nova24TV, kar zagotavlja kredibilnost, kajne?

Kljub temu, da so tisti, ki so se odločili za zbiranje podatkov na koncu zapisali: Narejeno z v Sloveniji, se bojim da je tole en tak lep nateg, saj drugače si ne znam predstavljati tega, da osebne podatke zbira nekdo, ki se niti ne podpiše in uporablja izmišljeno ime instituta.

Da ne bo pomote. Sem za to, da se uveljavi demokratična pravica do referenduma. Vendar ne na takšen način, ko se lahko vsak dan najde kdo, ki bo izkoristil ljudi in pobral njihove osebne podatke. Tole ni ok in pika!