ivan simic lastnorocno podpisuje odlocbe ivan simic lastnorocno podpisuje odlocbe

Ivan Simič lastnoročno podpiše vse dohodninske odločbe v 265 dneh, podpisuje jih 8 ur na dan / smešen poskus spina domoljupcev

Ker so Ivana Simiča dobili s prsti v marmeladi – v bistvu je sam priznal pred komisijo v državnem zboru, da vsako leto pelje najboljšega dohodninskega plačnika na kosilo, so se domoljupci odločili, da mu skočijo v obrambo. Uroš Urbanija, šef UKOMa in Mirko Mayer sta se odločila, da bosta spinala z zgodbo, da Ivan Simič lastnoročno podpiše vse dohodninske odločbe. Čestitke za ta najbolj smešen poskus spina, ki pa je padel na plodna tla, saj domoljupci dejansko verjamejo v to – verjetno tudi verjamejo, da svizec zavije čokolado!

Včerajšnja zgodba o Ivanu Simiču je zanimiva z več vidikov. Prikaže način funkcioniranja te ablasti in ljudi, ki jih je ta ablast nastavila. Niti najmanj ne dvomim, da imajo v “stranki” vse podatke o vseh “oporečnikih” in njihovem finančnem stanju – če se kdo sprašuje zakaj imamo pravico dvomiti v njihovo poštenje – ker če lahko Ivan Simič vidi kdo je najboljši dohodninski plačnik in se pri tem ne “prižgejo” alarmi, potem lahko povsem mirno napišem, da lahko dostopa do vseh informacij o vseh davkoplačevalcih.

Včeraj bi se morali prižgati vsi alarmi in Ivan Simič bi moral biti že ex direktor Fursa, ampak očitno temu ne bo tako, saj so začeli z manevri smešnih poskusov spina na desnem polu, ki pa mu očitno verjamejo na desnem polu.

Če res kdo verjame, da Ivan Simič lastnoročno podpisuje vse dohodninske odločbe, potem me skrbi zanj. Glede na to, da je bilo v letu 2020 poslano 1.527.574 informativnih izračunov – to pomeni, da bi Ivan Simič 265 dni, vsak dan po 8 ur lastnoročno podpisoval te odločbe, če bi za vsako potreboval samo 5 sekund. In nič drugega ne bi delal v tem času. Čestitke za ta smešen poskus spina.

Vsakomur je jasno, da si tega ne sme dovoliti niti direktor Fursa – že pred leti se je zgodilo podobno in takrat je bila informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar, ki se je včeraj oglasila z razlago:

In tukaj je celoten njen thread, kjer razloži, da nacionalka že uresničuje svoje poslanstvo – služiti Janezu in zamolči informacije, ki so bile podane .. To je ta “uravnoteženost”

Danes sem za @rtvslo dala daljšo izjavo o problemih z vpogledom Ivana Simiča v osebne podatke davkoplačevalcev na FURS. Z zanimanjem (ne pa tudi popolnim presenečenjem) opažam, da je ni bilo ne v dnevniku, ne v @TVOdmevi. Očitno jemlje @RebernikJ svojo cenzorsko funkcijo resno.

Naj najprej napišem, o čem sem govorila za @rtvslo. Gre za vprašanje nepooblaščenih vpogledov v osebne podatke. Bila sem prepričana, da smo to razčistili že davnega leta 2008, ko smo pri Informacijskem pooblaščencu opravili inšpekcijski nadzor ravno na FURS (tedaj še DURS). 

Ugotovili smo, da je veliko (kar 153) uslužbencev DURS nepooblaščeno brskalo po registru davčnih zavezancev. Le 47 preverjanih uslužbencev je vpogledalo v dokumentacijo zaradi edinega po zakonu dovoljenega razloga, to je vodenja konkretnega davčnega postopka. >

Leta 2008 smo izrekli le opomine, ker je šlo za dokaj zgodnje obdobje uveljavljanja strožjega zakona (ZVOP-1) in je bil glavni namen ozaveščanje javnih uslužbencev, ne pa kaznovanje. Mislim, da se je to kar obrestovalo. V kasnejših nadzorih tako množičnih kršitev ni bilo več.

Naj ponovim: zaposleni na FURS, tudi če imajo možnost dostopa, smejo vpogledovati v osebne podatke davkoplačevalcev le v okviru vodenja konkretnega postopka. To velja tudi za generalnega direktorja FURS. In ne, vabljenje davkoplačevalcev na kosilo ne spada med take postopke. 

Zato je moje mnenje, da je generalni direktor FURS Ivan Simič po vsej verjetnosti storil prekršek po Zakonu o varstvu osebnih podatkov. Pri tem je popolnoma vseeno, ali je kak podatek posredoval javnost ali ne. Prekršek je storjen že z nepooblaščenim vpogledom. 

Prepričana sem, da bodo pristojni organi raziskali ta primer in ustrezno ukrepali. Zaskrbljujoči se mi pa zdijo poskusi relativizacije in zmanjševanja pomena kršitev varovanja osebnih podatkov, ki so z GDPR še bolj strogo varovani, kot so bili leta 2008. 

V ponedeljek sem v @TVOdmevi govorila o porazu vlade na Ustavnem sodišču, kar je očitno nekaterim šlo v nos. Torej, draga @RebernikJ, boš povedala, kdo te je po tem mojem nastopu poklical in rekel, da naj me ne vidi več na @rtvslo

Saj je vsakomur jasno, da to kar si je dovolil Ivan Simič in se celo pohvalil s tem, se ne bi smelo zgoditi in se ne sme dogajati v Sloveniji, kajne? Ampak, ko je na ablasti Janez je to modus operandi in davčna tajnost pač ni davčna tajnost za Janeza in njegove, ki si svoj svet predstavljajo drugače in po svojih merilih – za njih ni pravil.

ivan simic lastnorocno podpisuje odlocbe