ivan simic ivan simic

Papirnati računi niso več obvezni / kdo je tu nor?

Od jutri naprej, do sedaj obvezni papirnati računi, niso več obvezni. Sicer ponudniki storitev lahko še vedno izdajajo papirnate račune, obvezno pa ga morajo izdati na zahtevo stranke. Vrsto let so nas prepričevali, da je račun potreben in da tiste, ki ne vzamejo računa lahko doleti kazen za to. Tudi akcijo Vklopi razum, vzemi račun smo imeli dolgo časa in nagradne igre …

Ivan Simič se je očitno odločil, da bo debirokratirizal državo – in ukinjanje obveznega papirnatega računa je eden izmed predlogov, ki ga je pripravil. Neumnost, da boli, predvsem pa povsem v nasprotju z vsem tistim, kar so nam zapovedovali desetletje – da moramo vedno zahtevati račun, saj s tem ne podpiramo sive ekonomije. Ko je na ablasti Janez pa se očitno te stvari spremenijo in kar naenkrat računi niso več potrebni.

Ta ideja je preprosto butasta! Kljub temu, da se bo na letni ravni prihranilo precej na stroških papirja, tudi ekološka je ta ideja, ampak s tem neposredno država pove, da je prostor za sivo ekonomijo v Sloveniji, kajti ni dovolj inšpektorjev, ki bi lahko pregledovali stanje na terenu, prav tako pa je vsakomur jasno, da bodo ljudje našli obvode, če jih bodo želeli.

Kot potrošniku pa se mi zdi papirnati račun smiseln – ker preverim, če so mi res zaračunali smo to, kar imam v vrečkah oz. kar sem naročil, ali pa so mi dodatni zaračunali še kakšne cigarete, kljub temu, da ne kadim. Prav tako tudi za uveljavljanje garancije. In še bi lahko našteval. Ampak Ivan Simič ima drugačen pogled na to!

Tale predlog je še en izmed mnogih mimosunkov države, ki pač niti več ne ve kaj naj še sprejme. In ob tem se mi zastavi samo preprosto vprašanje – zakaj je padla odločitev za to? Kdo bo imel korist in komu so “uničili” biznis? Zagotovo ne gre samo za “okolje”.

ivan simic
ivan simic