prehistoric anze rozman prehistoric anze rozman

Slovenec Anže Rozman nominiran za prestižno nagrado Emmy

Anže Rozman, priznani slovenski skladatelj, je bil nominiran za prestižno nagrado Primetime Emmy za svoje delo na dokumentarni seriji “Prehistoric Planet”. Rozman je sodeloval z zaročenko in skladateljico Karo Talve ter svetovno priznanim in z Oskarjem nagrajenim skladateljem Hansom Zimmerjem.

Njihova inovativna glasba, ki je vključevala uporabo unikatnih inštrumentov iz fosilov in kosti, tekmuje v katergoriji “Izjemna glasbena kompozicija za dokumentarno serijo ali posebno oddajo”, ali so Emmija prejeli pa bodo zvedeli na Gala podelitvi 75ih nagrad Emmy 17. Septembra 2023.

OD GLADIATORJA DO EMMY NOMINACIJE SKUPAJ Z HANS ZIMMERJEM

Anže Rozman, priznani slovenski skladatelj, je že kot otrok občudoval glasbo Hansa Zimmerja. Spominja se, kako je z družino sedel pred televizorjem in gledal filme, kot so Gladiator in The Rock, katerih glasbo je ustvaril prav Zimmer. Takrat je lahko le sanjal, da bo nekoč imel priložnost sodelovati s tem svetovno priznanim skladateljem. Anže je svojo strast do glasbe nadgradil na srednji glasbeni šoli v Ljubljani in Akademiji za Glasbo in navsezadnje z izobraževanjem na Berklee College of Music, kjer je pridobil dragocene izkušnje in znanje. Med študijem je dobil priložnost, da v londonskem Air Studios snema svojo magistrsko skladbo. Ta priložnost je sovpadala s časom, ko sta v istem studiu Hans Zimmer in Christopher Nolan snemala glasbo za film Interstellar. Anže je to priložnost izkoristil na najboljši možen način. Ogovoril je Zimmerja, z njim delil kosilo in mu kasneje poslal svojo magistrsko skladbo. To je bil začetek zgodbe, ki je sčasoma pripeljala do tega, da se je Anže preselil v Los Angeles in kot skladatelj začel delati v Hansovem studiu Bleeding Fingers.

KAKO JE PREHISTORIC PLANET OŽIVEL Z GLASBO

“Prehistoric Planet” je desetdelna naravoslovna dokumentarna serija, ki je premiero doživela na Apple TV+ maja 2022. Serija, ki jo je produciral Jon Favreau v sodelovanju z BBC Studios’ Natural History Unit, sledi dinozavrom in drugim prazgodovinskim živalim, ki so živele po vsem svetu v pozni krede, 66 milijonov let nazaj, tik pred izumrtjem dinozavrov. Druga epizoda druge sezone z imenom “Badlands” je bila nominirana za nagrado Primetime Emmy, kar je eno najvišjih priznanj v televizijski industriji.

TRIO, KI JE USTVARIL GLASBO ZA PREHISTORIC PLANET

Anže Rozman, Kara Talve in Hans Zimmer so skupaj ustvarili in komponirali glasbeno podlago za “Prehistoric Planet”. Glasba za serijo je že prejela svetovno priznanje, vključno z nagrado za najboljšo izvirno glasbo za dokumentarno serijo na Hollywood Music in Media Awards (HMMAs) in nominacijo za nagrade Bulldog Television Broadcast Awards 2022. Rozman je izrazil ponos na glasbo, ki so jo ustvarili, in poudaril, da je nominacija za Primetime Emmy zanj posebnega pomena, saj si nagrado deli s svojo zaročenko Karo Talve in enim izmed svojih glasbenih idolov, Hansom Zimmerjem.

GLASBA IZ FOSILOV IN KOSTI

Rozman, Talve in Zimmer so se odločili za edinstven pristop k ustvarjanju glasbe za serijo – izdelali so inštrumente iz fosilov, okamenelega lesa, replik fosilov dinozavrov in kosti. Boštjan Gombač je za njih posnel tudi repliko neandertalske piščali iz jame Divje Babe. V skoraj tri letnem procesu komponiranja se je rodilo kar nekaj edinstvenih inštrumentov. Orkester so snemali s svetovno priznanim BBC Symphony Orchestra of Wales, ta inovativni pristop pa je pripomogel k ustvarjanju edinstvenega zvoka, ki je postal ključni del serije.

IZJAVA ANŽETA ROZMANA

“Nominacija za Primetime Emmy ima zame edinstven pomen. Nagrado si namreč delim s svojo zaročenko in izjemno skladateljico Karo Talve in z enim izmed mojih glasbenih idolov, Hansom Zimmerjem, katerega glasba me je spremljala in navdihovala že od zgodnjih najstniških let. Skozi proces ustvarjanja sem se od obeh stalno učil in rastel. Izredno sem ponosen na glasbo, ki smo jo ustvarili. Emmy-ji so namreč Oskarji televizijske industrije. So “cehovske” nagrade. Glasujejo lahko le člani Emmy Akademije. Za glasbene kategorije tako lahko glasujejo le člani, ki so tudi sami skladatelji, glasbeni producent je oz. delujejo znotraj industrije filmske glasbe. To pomeni, da so člani znotraj glasbeno-filmske industrije našo glasbo prepoznali kot eno izmed najboljših v letošnjem letu. Se moram kar uščipniti…”

O ANŽETE ROZMANU

Slovenski skladatelj Anže Rozman je znan po tem, da s svojim delom pri Bleeding Fingers Music dviguje projekte na področju filma in televizije ter je ustvaril glasbo za široko paleto ključnih projektov. Najnovejše je soustvaril glasbo za serijo Prehistoric Planet na platformi Apple TV+ skupaj z Hansom Zimmerjem in Karo Talve. Serijo, ki jo pripoveduje David Attenborough in je produciral Jon Favreau v sodelovanju z BBC Studios’ Natural History Unit, odlikuje glasba, ki vključuje posebej izdelane inštrumente, narejene iz kombinacije fosilov, kosti in kamnov z modernimi orkestrskimi inštrumenti. Glasba za Prehistoric Planet je požela svetovno priznanje, vključno z zmago za najboljšo izvirno glasbo za dokumentarno serijo na Hollywood Music in Media Awards (HMMAs) in nominacijo za nagrade Bulldog Television Broadcast Awards 2022 ter nominacijo za Primetime Emmy. Do danes je soundtrack za Prehistoric Planet dosegel več kot 80 milijonov predvajanj.

Med druge opazne projekte Anžeta Rozmana spadajo serije The Universe in The Planets na BBC-ju, IMAX film The Great Bear Rainforest (soustvarjen z Hansom Zimmerjem), uvodna glasba za serijo Frozen Planet II na BBC-ju (soustvarjena z Hansom Zimmerjem) in dodatna glasba za serijo Seven Worlds, One Planet na BBC-ju. Prispeval je tudi aranžmaje za napovednik Frozen Planet II, ki je vključeval izvirno glasbo Hansa Zimmerja in Camille Cabello in mu prinesel drugo zmago na HMMA. Februarja 2023 je bil tudi nominiran za nagrade ASCAP Composer’s Choice za najboljšo glasbo v dokumentarni seriji v letu 2022 za svoje delo na Prehistoric Planet.

Anžetov pristop k skladanju je utemeljen v naravi in njegov organski proces poudarja uporabo več kot 100 unikatnih in po meri izdelanih glasbenih inštrumentov ter edinstvenih inštrumentov z vsega sveta, ki jih sam igra in snema.

Na področju koncertne glasbe je Anže priznan za svoje orkestrske kompozicije, ki so jih izvajali opazni orkestri, vključno z London Studio Orchestra, Jerusalem Symphony Orchestra, Tonhalle Orchestra of Zürich, Krakow Philharmonic Orchestra in Slovensko filharmonijo.

Anže je bil očaran z glasbo že od mladih let, pri devetih letih je improviziral in sestavljal svoje melodije na klavirju. Po pridobitvi diplome iz kompozicije in glasbene teorije na Akademiji za glasbo v Ljubljani (kjer je diplomiral summa cum laude) in nadaljevanju študija za magisterij iz skladanja glasbe za film, TV in video igre na Berklee College of Music v Valencii v Španiji, je Anžetov končni projekt na Berkleeju (3-minutna orkestrska skladba, posneta v Air Studios v Londonu) pritegnil pozornost Hansa Zimmerja in privedel do povabila, da se pridruži Bleeding Fingers Music kot redni skladatelj v letu 2018. Trenutno živi v Los Angelesu.

O KARI TALVE

Kara Talve je priznana skladateljica in multi-instrumentalistka za film in televizijo, ki je kot vodilna skladateljica pri Bleeding Fingers Music okrepila različne projekte s svojim izjemnim talentom in sposobnostjo sodelovanja. Najnovejše je soustvarila glasbo za serijo Prehistoric Planet na Apple TV+ skupaj z Hansom Zimmerjem in Anžetom Rozmanom. Serijo je pripovedoval David Attenborough, produciral pa jo je Jon Favreau v sodelovanju z BBC Studios’ Natural History Unit. Glasba, ki vključuje po meri izdelane, onstranske inštrumente, združene z 80-članskim orkestrom, je požela svetovno priznanje, vključno z zmago za najboljšo izvirno glasbo za dokumentarno serijo na Hollywood Music in Media Awards (HMMAs) in nominacijo za nagrade Bulldog Television Broadcast Awards 2022. Do danes je soundtrack serije Prehistoric Planet dosegel več kot 80 milijonov predvajanj.

Karinina strast za ustvarjanje močnih pripovednih izkušenj se najbolje kaže v njeni sposobnosti krepitve glasbenih identitet pripovedi v različnih žanrih in medijih. Trenutno služi kot skladateljica za ikonično animirano serijo The Simpsons; njeni slogi so segali od ikoničnega orkestrskega zvoka oddaje do skoraj vseh drugih možnih žanrov (vključno z njihovimi znanimi letnimi epizodami Treehouse of Horror).

Prihajajoče izdaje za Karo vključujejo težko pričakovani Faraway Downs Baz Luhrmanna in Adrift, ki ga režira Rory Kennedy, dobitnik Emmyja za dokumentarne filme.

Kara, ki je odraščala kot klasično izobražena pianistka, je nadaljevala svoje glasbeno izobraževanje in izpopolnila svoje veščine filmskega skladanja na Berklee College of Music v Bostonu. BMI jo je zgodaj v njeni profesionalni karieri prepoznal in ji podelil štipendijo za filmsko skladanje za njen izjemen glasbeni talent in potencial za uspeh. Preden se je leta 2018 pridružila Bleeding Fingers, je delala v visoko cenjenem snemalnem studiu Sparks and Shadows, butični založbi v Los Angelesu, ki jo vodi dobitnik nagrad Emmy in BAFTA, skladatelj Bear McCreary. Trenutno živi v Los Angelesu.

O STUDIU BLEEDING FINGERS

Bleeding Fingers Music, ki je prejel nagrado Emmy in je nominiran za BAFTA, je zbral izjemno, zvočno raznoliko skupino skladateljev, vsakega izbranega za njihove edinstvene in dopolnjujoče spretnosti za ustvarjanje vrhunske izvirne filmske in televizijske glasbe. Verjamemo, da sodelovanje spodbuja inovacije in delo v okolju, kjer so nadarjeni posamezniki spodbujeni k avanturizmu, eksperimentiranju in kreativni velikodušnosti, prinaša izjemno glasbo.

Naših 20 vrhunskih studiev, ki se nahajajo na svetovno znanem kampusu Hansa Zimmerja, in naša ekipa za produkcijo najvišjega razreda nam omogočajo, da produciramo glasbo na najvišjem možnem standardu.

Bleeding Fingers je ustvaril izvirno glasbo za produkcije, vključno z: PREHISTORIC PLANET (Apple TV+), FROZEN PLANET II (BBC), PLANET EARTH II (BBC), BLUE PLANET II (BBC), THE SIMPSONS (Fox), FARAWAY DOWNS (Hulu), AROUND THE WORLD IN 80 DAYS (PBS), PAGAN PEAK (Sky TV), THE CAVE OF ADULLAM (ESPN), PRIMATES (BBC), THE PLANETS (BBC), EARTHSTORM (Netflix), UNIVERSE (BBC), COLOSSEUM (The History Channel), HOME (Apple TV+), EDEN: UNTAMED PLANET (BBC), 13 MINUTES TO THE MOON (BBC), BEING THE QUEEN (Nat Geo)