Pred dnevi je prišla v javnost informacija, da ima zdravnik 61 dni letnega dopusta. Včeraj sem prebral, da imajo v javnem sektorju zaposleni tudi preko 60 dni letnega dopusta. Ob tem se spomnim legendarnega filma Ko to tamo peva in izjave “I tata bi sine”. Ja verjamem, da bi marsikdo v zasebnem sektorju bil navdušen nad takšnim dopustom, ampak realnost je pač malce drugačna.

60 dni letnega dopusta. Z drugimi besedami – 3 mesece na leto sem lahko na dopustu. No, ne jaz. Ampak tisti zdravnik in tisti v javnem sektorju, ki “jim to pripada”. Super za njih, kajne? Za vse ostale, ki imajo precej manj plačanega letnega dopusta, pa malce manj. Še posebej pa precej slabo za vse tiste samostojne podjetnike, ki si ne upajo vzeti niti teden dni dopusta, saj si morajo sami plačevati letni dopust.

Zgolj upam, da se bo kdaj katera vlada lotila “sanacije” in reforme tega dela in bodo letni dopusti med seboj “primerljivi” oz. vsaj ne bo takšnih odstopanj, kot so sedaj. Povprečno imajo zaposleni v državni upravi 32 dni dopusta. Ministri in predsednik vlade imajo okoli 40 dni dopusta, … Ko se bo kdo naslednjič zopet spraševal, zakaj je v Sloveniji tako, kot je – tukaj je odgovor.

V zasebnem sektorju je situacija precej drugačna in vsakomur, ki dela v zasebnem sektorju, je jasno, zakaj. Ker moram zasebni sektor “ustvariti” dovolj, da imajo v javnem sektorju lahko 60 dni dopusta in da si lahko odpočijejo od vsega hudega v službi.