Pred mnogimi leti mi je eden izmed politikov, ki sem jih cenil, izrekel besede, ki so se mi prikradel ob dogajanju okoli nakupa stavbe na Litijski. “Roni, ti res verjameš, da se vse spremeni, ko se zamenjajo politične stranke na oblasti? Utopija. Državo ne vodijo ministri, ampak uradniki na ministrstvih. In ker vseh teh kadrov ne more vsaka nova oblast zamenjati, bodo vedno nastopile težave.” Sedaj vse bolj razumem njegove besede, …

Če samo bežno ošvrknem dogajanje okoli stavbe na Litijski. Vodja finančne službe na pravosodju je bila generalna sekretarka v Janševi vladi in članica SdSa, vodja službe za nepremičnine na pravosodju je bil generalni direktov FURSa v času Janševe vlada in član SdSa, cenilka nepremičnine je bila članica SdSa.

Naključja? Ne. Verjetno je precej večja verjetnost, da zadanem na lotu, kot pa da je vse to naključje. Če bi “bezal” še globje, bi ugotovil, da je še cel kup povezanih oseb v tej zgodbi tako ali drugače povezanih s SdSom. In tako ni samo pri tej zgodbi. Tako je pri večini zgodb. Dober general si nastavi ljudi na vse položaje in preko njih potem kreira in obvladuje stvari, ki se dogajajo ali ki se morajo zgoditi. Seveda so ti ljudje “kanon, futer” in kolateralna škoda, ampak to je povsem nepomembno.

Česa je Dominika Švarc Pipan v tem primeru dejansko kriva? Zgolj tega, da je verjela zaposlenim na ministrstvu, ki so odgovorni za različna področja, da so svoje delo opravili vestno in predvsem brez fige v žepu. Da je bila naivna.

Predvidevam, da tudi Matej Tonin, ko je kupoval preko spleta letalo, veliko višji znesek, le tega ni meril na roke in preveril, če ima res vse gumbe, ampak je to zaupal svojim podrejenim, ki se spoznajo na te stvari. On se je samo peljal naokoli en krog z njim in se slikal z njim.

Ampak v Sloveniji v politiki veljajo različni vatli za različne politične opcije. Desni so teflonski politiki. Njih se ne prime nič. V času koronavirusa se je s “tavelko” lopato vrglo skozi okno milijone in milijone in nihče ni odstopil ali odgovarjal. Ko pride na oblast leva stran, se situacija spremeni – in SdS pripravlja “shod proti korupciji”?

Ja, to je realnost Slovenije in v končni fazi se ne čudim, da smo ljudje postali povsem nezainteresirani za politiko in se nam ne da niti iti na volišča, če je pa vedno vse isto. Kako pa bo drugače, če so uradniki na ministrstvih inventar?!