Verjetno nisem edini, ki ne pozna imen in priimkov vseh ministrov, ki so v vladi Mira Cerarja. V bistvu za precej ministrov niti ne vem kako izgledajo, niti kaj delajo na ministrstvih saj o njih ni ne duha ne sluha v medijih.

Minilo je 100 dni, ko po nenapisanem pravilu dajo mediji novi vladi mir. Tudi opozicija ne skače v ministre in ne zahteva interpelacije, kot smo bili navajeni do sedaj. Situacija je precej humorna, saj nimam občutka, da bi se karkoli dogajalo v naši državi – informacije, ki pridejo v medije so skope, nikjer ni nobenega intervjuja z ministri, niti komunikacija po različnih drugih kanalih se nič ne razlikuje od vsega ostalega. Čedalje bolj imam občutek, da živimo v nekem mehurčku, ki bo vsak čas počil.

Če je to komunukacijska strategija za katero se je odločila vlada, potem ta strategija NI OK! Ljudje potrebujemo informacije. Vendar informacij ni. Niti mediji nimajo informacij, saj se jim ministri izogibajo. Ne, takšno obnašanje in takšno stanje ni primerno za razmere v katerih smo.

Nimamo strategij, nimamo kompetentnih ljudi na položajih in niti nimamo informacij o tem, kaj se dogaja sploh v Sloveniji. Če so imele prejšnje vlade precej težko delo, ker so se morale braniti pred napadi opozicije in pred mediji, je ta mandat nekaj povsem drugega. Ne, ne želim si, da bi prihajalo do interpelacij per se, niti si ne želim, da bi mediji sesuvali ministre zato, ker jih lahko. Si pa želim informacij – objektivnih informacij o tem, kaj se dogaja z državo, kaj se dogaja z ljudmi, ki smo jim podarili škarje in platno, predvsem pa si želim informacij o tem, kdaj se bodo katere od obljubljenih sprememb začele dogajati.

Namreč vsak kandidat za ministra je v svojem “hearingu” povedal malce več o svojem programu. Ampak dejstvo je, da smo še vedno samo pri tem. Da ni nekih resnih dokumentov preko katerih bi javnost imela uvid v strategijo države, ampak se vse odvija precej bolj ad hoc.

Če je to realnost v kateri bomo živeli naslednja leta – brez informacij in v “komunikacijski osami”, potem to ni dobra popotnica. Če nova vlada potrebuje več časa, da pripravi konkretne predloge in strategije, potem naj to vsaj komunicira z javnostmi. In če ta vlada misli tako voditi državo, da državljani nimamo občutka, da se sploh kaj dogaja, potem je nekaj hudo narobe v tej državi in vladi.

p.s.: še vprašanje za medije – ali res ministri ne želijo dajati intervjujev in ne odgovarjajo na vprašanja, ki jih zastavljate novinarji?

Informacije o zdravstvu in ministrica za zdravje

Zanima me, kateri od medijev bo naredil prvi resen intervju z ministrico za zdravje, kjer ji bo zastavil konkretna vprašanja, predvsem pa bo želel dostop do “strateškega” dokumenta, kjer bodo zapisana izhodišča za razvoj kakovostnega in dostopnega javnega zdravstva.

Pa še tole:

Dejan Verčič: “Javno komuniciranje v Sloveniji je popolnoma paranoično”

Funkcija komuniciranja je bistveno širša od odgovarjanja na vprašanja novinarjev, delo dobrega PR-ovca pa se najhitreje uniči, če ga politiki odrežejo od informacij, pravi Iztok Verdnik, predsednik Slovenskega društva za odnose z javnostmi.

Pomembno je, dodaja, da v javnost prihaja še kaj drugega kot puhlice. “Vsi smo vedeli, da so strukturne reforme pomenbne za to državo in življenje, ampak vse te reforme so pogorele in še zmeraj imamo s tem težavo. Ena ključnih stvari, ki so manjkale pri tem, je bilo dolgoročno strateško komuniciranje in pojasnjevanje, zakaj je nek ukrep, ki ni priljubljen, potreben.”

Vlada in ministri