Medved napadel 80 letnico nad Zelimljami in jo lazje poskodoval Medved napadel 80 letnico nad Zelimljami in jo lazje poskodoval

ZA prepoved zasebne reje medvedov v Sloveniji / Mici, Maša, Mitko in Tim potrebujejo vašo pomoč

Pred mnogimi leti je bila v Ribčah diskoteka, kjer so imeli v kletki zaprtega medveda. Bil je atrakcija za pijane horde mladcev, vendar zame znak, da sem bil tam samo enkrat. Nikoli nisem in nikoli ne bom podpiral mučenja in zapiranja živali v neprimerno velike kletke. Gre za živa bitja. Medvedi Mici, Maša, Mitko in Tim potrebujejo vašo pomoč. To so štirje medvedi, ki so še v letu 2024 zaprti v kletkah, ker jim to omogoča zakon, ki je rejcem omogočil pridobitev soglasja za zadrževanje teh živali za medvede, ki so bili “pridobljeni” pred letom 2004 in jih ni bilo mogoče izpustiti nazaj v naravo. Sedaj je čas, da se to konča.

Človek naj bi bil humano bitje, kajne? Naj bi bil. Ob pogledu na medveda, ki biva v majhnem ograjenem prostoru z železno ograjo in betonsko ploščo, se mi zastavi vprašanje, kakšen človek mora biti to, ki si “lasti” in razkazuje divje živali.

Razumem, da je nekdo rešil tega medveda in mu omogočil preživetje. Vendar ta medved ne more biti srečen v takšnem habitatu, še posebej, če gre za medveda, ki sicer dnevno “pretaca” 15 in več kilometrov, ki sam skrbi in išče svojo hrano, predvsem pa ni namenjen razkazovanju javnosti. Razumem, da ga imajo lastniki radi, ampak če imaš nekoga rad, potem ga izpustiš, kajne? Ga ne zadržiš zase v kletki.

Ljudje se zgražamo, ko slišimo zgodbe o Fritzlih, ampak ob pogledu na medveda nihče ne potegne paralele. Še več, ljudje so navdušeni, ko gledajo ubogo divjo žival, zaprto v železno kletko, in se fotografirajo z njo. Podobno kot slike tistih, ki jahajo slone na Tajskem. Ampak se bom osredotočil zgolj na te štiri medvede, ki bi morali svoje življenje živeti izven ograj, predvsem pa v svojem svetu in ne v svetu ljudi. Ker to pač ni njihov naravni habitat.

Žalostno je, da sploh kaj takšnega obstaja v letu 2024. Še bolj žalostno je, da inšpekcije ne morejo nič, ker “zadrževalcem” medvedom ne morejo nič zaradi že pred omenjenega člena. Vse je, kot mora biti, kajne? Ne. Ni! Niti najmanj ni to humano in to se mora spremeniti.

Potrebno je končati zasebno rejo medvedov v Sloveniji. Predvsem pa je potrebno pogledati na živali iz njihovega stališča in ne iz stališča zabave ljudi. Čas je, da se odredi odvzem teh štirih medvedov in da se konča zasebna reja medvedov v Sloveniji.

Društvo Four paws, ki se ukvarja točno s tem problemom in tudi pomaga medvedom pri oskrbi, zdravljenju in “nastanitvi” le teh, zbira podpise peticije in ponuja pomoč Ministrstvu za okolje, gozdarstvo in prehrano ter Ministrstvu za naravne vire in prostor. Primeri iz tujine kažejo, da se to da storiti in medvedi začnejo živeti življenja, kot si jih zaslužijo. V miru in v svojem naravnem habitatu.

Podpišite peticijo in omogočite dostojno življenje živalim!