Region Villach Tourismus Frühling Ossiacher See 4 Michael Stabentheiner Region Villach Tourismus Frühling Ossiacher See 4 Michael Stabentheiner

Festival Carinthischer Sommer (Koroško poletje) 2024

Festival Carinthischer Sommer (Koroško poletje), ustanovljeno leta 1969 v samostanu Osoje ob Osojskem jezeru, se je hitro uveljavil kot mednarodno priznan glasbeni dogodek. Umetniki, kot so Mstislav Rostropovič, Leonard Bernstein, Christa Ludwig, Rudolf Buchbinder in Gottfried von Einem, so zaznamovali prva leta. Poseben vrhunec je bil prvi evropski festival Leonarda Bernsteina leta 1977 s svetovno premiero njegove revidirane 3. simfonije “Kadiš”.

Nadja Kayali je umetniška vodja festivala od oktobra 2023. Obljublja raznolik in oseben program: “Raznoliko, pestro in osebno, takšno bo Koroško poletje 2024! Z glasbo, ki se dotakne srca, in literaturo, ki spodbuja um.”

Carinthische Sommer (Koroško poletje) 2024 ponuja 46 dogodkov od 6. julija do 4. avgusta. Festivalsko dogajanje bo odprl in zaključil Simfonični orkester dunajskega radia ORF (RSO). Joana Carneiro bo dirigirala otvoritveni koncert “Viva la Musica!” z deli skladateljic iz obdobja romantike in svetovno premiero skladateljice Hannah Eisendle. Pianistka Claire Huangci bo izvedla klavirski koncert Clare Schumann. Zaključni koncert “A Soundtrack to the Stars” pod vodstvom Wayna Marshalla bo vključeval dela Georgea Gershwina in Johna Williamsa.

Sodobna glasba bo letos v središču pozornosti. Dunajski Platypus Ensemble bo predstavil novo delo Bernharda Langa. 70. rojstni dan skladatelja Beata Furrerja bodo na festivalu počastili z dvema koncertoma. Naravna doživetja v kombinaciji s sodobno glasbo bodo na voljo na prireditvah na Osojščici (Gerlitzen) in v plezalnem parku Kanzianiberg. Wojtek Blecharz bo na otoku jezera Faaker See organiziral tečaj poslušanja “Inselhören”.

Festival Koroško poletje je letos prvič podelilo pisateljska naročila na temo svobode avtoricam, kot sta Anna Baar in Sabine Gruber, katerih dela bodo premierno predstavljena na matinejskih koncertih. Program dopolnjujejo branja in pogovori s Petro Morzé, Michaelom Maertensom in drugimi.

Dogajanje bo močno zaznamovala vokalna glasba: Cantando Admont bo izvedel dela Beata Furrerja in Manuela Cardosa, zasedba Company of Music pa motete Johanna

Sebastiana Bacha in mašo Arva Pärta. Zasedba Momentum Vocal Music bo za zaključek izvedla še redko izvajane večernice Heinricha Ignaza Franza Bibera.

Umetnik festivala 2024 bo violončelist Eckart Runge. Skupaj z Jacquesom Amonom in kvartetom Esmé bo v Samostanski cerkvi v Osojah predstavil program “Opij” in Schubertov godalni kvintet.

Program za otroke in družine vključuje otroško opero “Zlato!” in kulturni piknik radia Ö1 ob otvoritvenem vikendu z neposrednim prenosom in brezplačnim vstopom.  Otroci lahko preizkusijo glasbila, si poslikajo obraz ali si ogledajo priljubljene mlade grafitarje v akciji. Na voljo bodo otroške plesne prireditve, nastopili pa bodo tudi člani poulične gledališke skupine Ensemble Porcia.

Manjša pozornost je namenjena letos Portugalski, ki bo leta 2024 praznovala 50. obletnico nageljnove revolucije. Glasba je igrala osrednjo vlogo pri tem mirnem prehodu v demokracijo.

V okviru Koroškega poletja (Carinthischer Sommer) boste lahko letos prisluhnili tudi atmosferičnemu fadu Cuce Roseta s Portugalske in sirsko-kurdski glasbi Salaha Amma. Na čezmejni prireditvi Tanz.Kolo.Dabke se bodo v krogu združili: folklorna skupina gradiščanskih Hrvatov Kolo Slavuj, slovenski zbor Podjuna s Koroške, Salah Ammo s svojo kurdsko-sirsko skupino Dabke Dilan in občinstvo: Glasba združuje!

Nadja Kayali: “Glasba se nas dotakne, nas premakne, spremeni in nam da prostor za jasne misli. Glasba, literatura, diskurz. Prepustimo se torej praznovanju Koroškega poletja 2024. Nenazadnje izvira beseda festival iz besede praznovanje!

Več informacij o festivalskem  dogajanju in programu lahko dobite na: www.carinthischersommer.at

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja