denar denar

Cash only / sprejemamo samo gotovino

Dopust. Sonce. Morje. Lokal, kjer se ustaviš, da se osvežiš. “Cash only.” Napis na vratih. Še en poleg blagajne. In še en na meniju. Dobrodošli na Hrvaškem, kjer se vedno več lokalov in trgovinic odloča za način poslovanja cash only. Zakaj je temu tako?

Ne vem kako vi, ampak jaz imam ponavadi s seboj uro in telefon. Na telefonu kartice in to je to. Gotovino pa, če sem čisto iskren, zelo redko, čeprav sem se na Krku naučil, da imam vsaj kakšnih 20 eurov v ovitku telefona.

Tudi na Hrvaškem imajo POS terminale, aplikacije in vse, kar gre zraven. Ampak očitno plujejo v drugo smer.

Letos sem na Krku opazil ogromno število, “samo gotovina,” opozoril. In ne govorimo o kakšni babici, ki prodaja paradižnik ob cesti. Govorim o kavarnah, restavracijah, pekarnah, …  Na enem bolj turističnih otokov na Jadranu, ki živi od poletne sezone.

Siva ekonomija? Če plačuješ z gotovino, je precej enostavno “pozabiti” izdati račun. Ali pa vsaj uradno prikazati manjši promet. In ja, ne bodimo naivni, to se na veliko dogaja. Če ni računa, ni evidence. Če ni evidence, ni davka. Če ni davka. Država izgublja in na dolgi rok izgubljamo vsi. Ampak tega se redko kdo zaveda.

Turisti pridejo, zapravijo, odidejo. Ko gremo v analizo turistične sezone, se potem čudimo, zakaj podatki ne odražajo realnosti. Zakaj je “uradno” manj prihodkov, čeprav so plaže polne, promet nor, apartmaji zasedeni. No, zdaj imate en razlog – gotovina pomeni netransparentno poslovanje.

V letu 2025 pričakujem, da bom lahko plačal s kartico, telefonom ali uro. Sploh ko se gre za večji znesek in če v bližini lokala ni bankomata. Ampak Hrvatje živijo v svojem svetu in nekako morajo v štirih mesecih zaslužiti za celo leto. Če gre brez računa in na gotovino, bo 20 odstotkov večji izplen sezone.

Rešitev je preprosta: račun = zakon. Inšpekcije bi morale opraviti svoje. Če si turistična destinacija in živiš od tujcev, potem moraš igrati po pravilih. To vključuje tudi osnovo, da omogočiš sodoben način plačevanja.

Če zaračunaš 4 € za kavo, potem izdaj račun. Če imaš 100 gostov na dan, naj bo to tudi uradno vidno. In če želiš še drugo leto, da se ti turisti vrnejo, jim ne kompliciraj z gotovino, ampak jim ponudi izkušnjo 21. stoletja. Ali pa razmišljaj kratkoročno in imej izobešeno “cash only” in potem bo pri par procentov večjemu obisku turistov na Hrvaškem izplen sezone precej manjši. Ampak nogavice bodo polne.