Cerkev se je zadnjic deklarirala kot del civilne druzbe v Sloveniji. Nova ablast zeli postaviti par kuratov v policijske vrste, ki naj bi pomagale tako trpecim policistom pri opravljanju svojega dela. Vendar opozicija nasprotuje tej noveli zaradi narave policijskega dela, ki je v nasprotju s 7. clenom (locenost verskih skupnosti od držve), 14. clenom (enakopravnost pred zakonom) in 40. clenom (enakopravnost verskih skupnosti) ustave.
Po mojem laicnem razmisljanju to ne pomeni nic drugega, kot to, da se zacne cerkev pocasi infiltrirati v policijske vrste. Da je poklic policista vec vreden kot poklic mesarja, voznika avtobusa ali pa novinarja. Da je nova ablast pripravljena storiti marsikaj, da pride cerkev (RKC) v vse sfere nasega zivljenja. In ce se sami deklarirajo kot del civilne druzbe, kaj to pomeni za nas nevernik (oz. zame nevernika, brezboznika, ateista in se kaj bi se naslo).
Dajmo cerkvi nazaj gozdove, denacionalizirane stvari, dajmo ji drzavne sluzbe, davkoplacevalski denar, dajmo ji moznost odlocanja o RTV in ostalih zadevah. Ocitno je to zelja nove ablasti in ocitno so na dobri poti do tega. Ce bi bil moj dedek se ziv, si ga kar predstavljam, kako bi udaril po mizi in rekel: “Hudica, a smo se zato borili!!”