had blog roni kordis had blog roni kordis

Rado Pezdir – Sodrga, pusti Cerkev pri miru!*

* Naslov članka, ki ga je napisal kolumnist Rado Pezdir za današnje Finance.
Taisti kolumnist, ki je dokazal, da ni dorasel dopisovanju z Markom Crnkovičem, ki je komentiral njegovo kolumno Zmerjanje s fašisti in jo nadaljeval v Mailu od zmerljivca. Prav tako pa je Rado Pezdir tudi pisec bloga (vsaj tako kaže), vendar mu očitno bolj odgovarja pisanje kolumn za časopis, kjer ni direktnih kritik na njegove umotvore.
In zakaj je ta post posvečen njemu?
Ker mene in ostale ateiste, oz. brezbožnike naziva s sodrgo, ki je po SSKJ: “sódrga -e ž (ọ̄) 1. slabš. ničvredni, malovredni ljudje: sodrga ga je napadla in oropala; v lokalu so se zbirali postopači, kvartači in druga sodrga; zlagana malomeščanska sodrga; zločinska sodrga / kot psovka pustite nas mimo, sodrga // v razredni družbi pripadniki socialno nižjih družbenih slojev“. Mogoče je to uredniška politika, da je naslov zveneč, vendar v istem tonu nadaljuje tudi skozi cel svoj članek.

Zakaj ni v Sloveniji cerkev ločena od držve? Zakaj se vpleta v politiko? Zakaj ne plačuje davkov, če se ukvarja s pridobitno dejavnostjo? Zakaj se ne ukine pomoč držve, če ima cerkev takšno premoženje? S tem bi se rešili problemi financiranja in proračunska luknja bi bila manjša!
Cerkvi so vrnili gozdove, za katere sedaj dobivajo držvno pomoč, ker jih sam ne morejo čistiti in obdelovati. Zakaj jih ne prodajo? Naj prodajo nepremičnine, ki jih imajo in naj se sami živijo. Potem se bo moj pogled na RKC spremenil. Do takrat, ko pa jih živim tudi jaz, kot davkoplačevalec, pa naj se ukvarjajo z “dušami vernikov”, kar naj bi bilo njihovo delo?
Se motim?

  1. Ah, še eden izmed jeznih fantov… Za udrihanje po cerkvi razume vsako kritiko načina njihovega financiranja. Ko gre kritika držvi, da sprejema zakone, s katerimi je podjetniška RKC priviligirana napram ostalim podjetniškim iniciativam, on razume to kot udrihanje po RKC.

Komentarji so zaprti.