had blog roni kordis had blog roni kordis

Blog agregati

Blog agregati niso ponudniki blogov! Blog agregati, kot že samo ime pove, zbirajo, oz. združujejo različne bloge in jih prikazujejo na enem mestu. Marsikomu se zastavi vprašanje, zakaj bi nekdo to počel? Odgovor je veliko bolj preprost. Med množico blogov, ki vsakodnevno nastajajo in ki zajemajo vsak svoje področje, ali pa tudi več njih, je težko izločiti pomembne, koristne informacije. In ravno temu služijo agregati.

Na začetku je bil en in edini agregat blogov: si.blogs, ki je združil vse slovenske blogerje v eno skupnost. Ker je vse na enem mestu in ker se podatki samo osvežujejo, obstaja vedno pregled nad novimi prispevki.
Kasneje se pojavijo SloBlogi, agregat, ki sem ga na začetku precej negativno ocenil. Pa vendar ugotovil, da gre v drugo smer kot si.blogs in na tem mestu se opravičujem za preuranjeno sodbo! SloBlogi so prav tako kot si.blogs zelo uporaben agregat. Poleg vsega ostalega imajo tudi možnost lastnih nastavitev, naprimer lastnih seznamov, oz. spremljanje samo tistih blogov, ki te zanimajo.
Seveda obstajajo tudi specializirani agregati. Eden izmed njih je Drugi dom, kjer se agregirajo predvsem blogi o trenutni politični situaciji. Zanimivost je to, da se lahko prijavi in piše članke prav vsak. Se pravi da ta agregat ne pobira prispevkov, ampak jih lahko vsak sam vnaša. Ima pa ta agregat svojega urednika, ki skrbi, da se ne objavlja vsega po dolgem in po čez.
Drug agregat ki me je presenetil je JAZ. Zanimiv koncept spletne strani za mesečno revijo. Zakaj ne bi združili uporabne vrednosti bloga in člankov, ki se pojavljajo v reviji. In ustvarjalcem je to uspelo odlično.
Nedolgo nazaj sem dobil mail, kjer me BlogOs obvešča, da se bodo moji prispevki objavljali tudi na njihovem agregatu.

Slovenska blog scena se vsak dan veča. Večje število blogov pa pomeni tudi precej težjo izbiro, oz. odločanje o tem, kaj je uporabno in kaj ni! In da prideš do bloga, ki ti je po načinu pisanja blizu, ti lahko precej pomagajo ti agregati. Prav tako pa so ti agregati uporabni za pisce blogov!

 1. Hvala za kompliment, Had. Me veseli, da Jaz s svojim nekoliko nenavadnim konceptom ljudem všeč. Rubriko “Aktualno na Slovenskih blogih”, ki predstavlja “agregatni” del Jaz-a, pa je v bistvu inspiriral tvoj post Linkajmo:

  https://www.had.si/blog//2006/10/23/linkajmo/

  “Recimo, da je to spisek današnjih bolj zanimivih postov (ki jih berem jaz), ki so jih napisali blogerji. In če bi vsak dodal kakšen dober link, oz. ga dodal na Sl.Reddit, ali pa vpisal svoj blog na Si.Blogs, bi bilo v naši blogosferi precej lažje priti do informacij. In to je smisel vsega. Link efekt bo prisoten, ce bomo LINKALI!”

  Moram pa priznati, da je ročno izbiranje zanimivih aktualnih postov vsak dan kar zamudno delo.

 2. pomoje ga sedaj boljs ocenjujes, ker te bos na top10 branih blogov – hahahaa – lamer!

 3. @kekec: ne bos verjel.. to lestvico sem opazil, ko sem ze oddal post.. ampak to itak nima veze, mar ne.. lamer.. ti ze ves :evil:

  @jure: uf.. tole je pa tudi zame kompliment.. v bistvu je stvar precej daljsa :) nekoc, na zacetku bloganja mi je jonas napisal zakaj ne linkam.. hudica.. zakaj bi linkal.. to je moje in ne dam, je bila prva misel..
  potem pa je prislo razmisljanje o povezovanju.. o razlicnih vaseh (by mvajda), ki se povezujejo med seboj v mesta.. in tako nastane globalno mesto.. blogmesto.. in ravno to vam z jazom zelo dobro uspeva.. se naprej tako!!

  ok.. rocno izbiranje je stala :) priznam..

 4. Pred mnogimi leti je imel Wired super rubriko “Elswhere today”, kjer je izpostavljal članke, ki zanimajo bralce Wireda, pa so objavljeni drugje. Zame je bila to najboljša rubrika v Wiredu. Mogoče malo ponižujoče za avtorje Wireda, ampak zaradi tega sem se vsak dan vračal. In, jasno, sem prebral še kak njihov članek.

  Ma ja – nismo in nočemo biti nek samozadosten otok. Na slovenskih blogih se zadnje čase res veliko dogaja in mislim, da je linkanje dobrih člankov kompliment in spodbuda avtorju, dviguje vrednost na obeh straneh, predvsem pa daje obiskovalcu en prebavljiv izbor aktualnega dogajanja. Skratka, sami plusi ;)

  Čestitke za prvo mesto. :)

Komentarji so zaprti.