Pred enim tednom se je pokazala moč bloga in moč skupnosti, ki jo blogerji ustvarjamo in se je le redko kdo tudi zaveda.
Zgodilo se je Michaelu in njegovi Carnioli in sicer v povezavi z njegovim hosting providerjem Media Templom. Blogerji smo se odzvali samoiniciativno s takoimenovano googlebombo, kjer smo vsi linkali do istega prispevka, ki ga je Michael objavil na svojem blogu. In tako so “pajki” iskalnikov kar na hitro povezali stvari in pozicionirali Michaelov post na 4. mesto na Googlu (iskana beseda Media Temple). Kakšna bo škoda, ki jo bo utrpel Media Temple je neznanka. Ampak izkoristili smo možnost, ki nam jo daje internet.
In tukaj pride do ključnega momenta, ki ga lahko ustvari skupnost. Moč, ki se lahko ustvari s povezovanjem, s skupnimi idejami, ali podpiranjem je tukaj neverjetna. Lahko se spreminjajo stvari in lahko se spreminjajo razmerja.
Pred leti je nekaj takšnega, na finančnem področju počel George Soros, vendar je imel on kapital in je imel informacije. Blogerji, vsak na svojem kraju, s svojim znanjem in izkušnjami, pa lahko spreminjamo drug svet. Internetni. Iskalniki imajo radi bloge, ker se nenehno spreminjajo, ker so optimizirani za iskalnike in ker se med seboj linkajo. In to vse skupaj tvori skupnost, ki je lahko neskončno močna v tem drugem svetu.
Počasi se bo treba zavedati teh stvari, kajti z njimi se lahko delajo čudeži! In potem odpadejo razmišljanja o tem, kako bi se dalo služiti denar z oglaševanjem! Obstajali bodo novi načini služenja denarja! Nova ekonomija! Kaos? Skupnost! :evil:

7 Responses to Blogi imajo MOČ

 1. Miha pravi:

  Sicer prvič slišim o tejle zgodbi s Media Templom vendar se mi zdi zelo zanimivo. Res, če je skupnost, se daleč pride, sem tudi sam to že parkrat občutil, če ne drugače z izmenjavo linkov. Tako da ja, to vsekakor podpiram. Hm, zaslužek,…v Sloveniji,…za kakšen pir, kaj več pa že ne verjamem. Pa lep pozdrav

 2. had pravi:

  tocno to.. ampak zadaj se pa lahko zgodijo velike stvari.. predstavljam si, da na googlu najdem zelo kriticen zapis o doloceni stvari na prvem mestu, pred direktnim linkom do tiste strani.. stvar je zelo negativna za lastnike :) in stvar je izvedljiva :)

 3. ervinator pravi:

  Bolje bi bilo reči bombica. Gre za kratkotrajni učinek. Za daljšega (heh) bi morali akcijo trajno izvajati. Tega pa seveda ne gre pričakovati.

 4. had pravi:

  @ervinator: res je.. bombica.. ampak je padla na zelo plodna tla :) poleg tega pa je dobra predispozicija, da marsikdo razmisli, cesa je sposobna ena skupnost, ki se lahko rodi iz tega..

 5. Darjan pravi:

  Super zadeva :) Cestitke, edino bo zdaj treba videti res kako dolgo bo to ostalo, ker je pred par meseci Google ravno popravil algoritem povezam z google bombingom.

 6. had pravi:

  sej to je problem.. da google spreminja algoritme in jih je treba odkrivati vedno znova :) ampak dejansko se je nekaj premaknilo, zgodilo na nasi blogosferi.. in bilo je spontano.. :)

 7. Cifra -wwwSnob pravi:

  Na internetu se ni dobro zafrkavat.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.