had blog roni kordis had blog roni kordis

Kaj so blogi? Blogi so kot punk!

Včerajšnje spletne urice so imele naslov Internetno, držvljansko – novo novinarstvo?
Napovedani so bili: moderator Simon Ručigaj, Jani Sever, odgovorni urednik Vest.si, Gregor Fras, odgovorni urednik Blogorole in Lenart J. Kučič, novinar Dela. Kakopak ni manjkal niti Domen Savič, vendar ne bom tega zapisa posvetil njegovim izjavam in monologom, kajti vsi, ki so bili prisotni, ali si bodo ogledali posnetek okrogle mize, bodo vedeli za kaj se gre..

In sedaj k najpomembnejšem zaključku včerajšnjega dne. Po dolgem času, neštetih zapisih in pogovorih, ki smo jih bili deležni v blogosferi (ki btw sploh ne obstaja! in pri dejstvu da so blogi razpršeni forumi) je Jani Sever odkril celotno bistvo blogov:

Blogi so podobni punku! V punku je obstajal cel kup smeri: anarho punk, hardcore, pop punk, oi!, skate punk, nazi punk, post punk, glam punk… Glasba je bila hitra, počasna, brez ritma, z ritmom… Nekateri so fušali, drugi so igrali tehnično dovršeno… Bili so alternativa, ki je spreminjala svet in se je z leti spreminjala..

Vse to velja tudi za bloge. Neskončno odprtih možnosti za vsakega posameznika.

Ampak zanimivo vprašanje je na to tezo imel Lenart J. Kučič, ko je omenil Malcolma McLarena in Vivienne Westwood, ki sta iz punka naredila mainstream..
In seveda je sledilo še vprašanje, kje so sedaj blogi? Je to že Green Day faza?

 1. Had, zgleda, da ti gre Domen resnično v nos. Bogi človek no :) .

  Blogi so se pa pomoje ze tako razvili, da jih je skoraj nemogoce spraviti pod eno tezo, ki bi imela nek smiseln pomen.

 2. V Sloveniji, so po mojem mnenju, skorajda vsi blogi že od začetka v Green day fazi. Do danes pa jih le nekaj ostalo ‘punk’.

  LP

 3. Blog je blog. Nehite se tok trudit z definicijami ker jih nihce ne rabi, tudi punk je slab postal ko ime so mu (jim) dali.

  Beri kar ti je vsec in pisi kar se ti dobro slisi in bomo vsi zadovoljni. Teoretiki naj se pa raje grejo ukvarjat s cim uporabnim, recimo kvantno fiziko ali kakim od stotin nedokazanih matematicnih teoremov.

 4. moje mnenje o blogih…
  dolocene (tudi tegale) rad preberem kdaj…
  dejstvo pa je, da bloge pisejo ljudje, ki imajo prevec casa…
  Pac, moje osebno mnenje…
  Jaz imam ogromno za povedati, ampak da bi pa vsak dan pisal blog mi pa na kraj pameti ne pade… grem rajsti za tac ven na zrak, ko sem ze tako cele dneve in noci za racunalnikom (delo pac)…
  Mogoce je pa to komu “hobi”, kot recimo vecini slovencev it na en pir po sluzbi… v takem primeru je pa pisanje blogov bolj koristno… .)
  Ne narobe razumet had… cisto spostujem pisce blogov… samo… no.. saj sem povedal :)

 5. —Bili so alternativa, ki je spreminjala svet in se je z leti spreminjala…….

  tle se nebi strinju, pa ne mislem bloge, ampak punk in njegove podzvrsti. še zmeri so tle, še zmeri obstajajo in se še zmeri se izvajajo!

 6. @ici – zdej je punk mainstream, zdej ne spreminjajo več sveta, vsaj ne v taki meri kot ga je konc sedemdesetih / začetek osemdesetih … to je bil point.

 7. nikjer ni govora, da bi morali biti blogi jasno definirani.. nikjer ni govora, da bi blogi morali imeti smernice.. isto je bilo pri punku.. to je poanta..

 8. Had, eno neumestno vprašanje, upam da dobim korekten odgovor. Nekaj časa nazaj sem opazil da imaš na svojem blogu tudi oglase firme SMO. So to resni fantje al ne, oziroma kakšno je tvoje mnenje o njih.Jaz sem postavil njihove oglase gor, zdaj se mi pa malo nočejo javit?

 9. Huh … zakaj pa se meni po tem istem predavanju po glavi valja edino misel na to, da imajo blogi nekaj opraviti s solato in zajci???:)

 10. Pank je bil anti-vse, še posebno pa komercijali. Pank je bil antipod afirmirani družbi, je bil negacija te družbe. kar je ostalo od njega, je le nostalgija. So blogi vse to?
  Ne vem, precej komercialni pank so tile blogi, s tolk oglasi ;)
  Za bloge bi bila bolj primerna definicija iz kmetijstva. So kot neobdelane njive, kjer med žitom raste veliko plevela.

 11. Jaz, pa pri tej definiciji vidim eno veliko razliko. Punk se ni nikoli dokazoval, da nekaj pomeni, da nekaj je. Punk je enostavno bil. Brez definicij, brez samohvale.
  Blogi in blogerji pa se ves čas (že skoraj od čisto samega začetka) trudijo dokazat, da nekaj pomenijo, da nekaj so. Da je sedaj drugače. Iz gleve se recimo ne spomnim punk pesmi: Mi smo pa spremenili svet na bolje. Pri blogih je pa vedno prisoten ta naslov.

  Poleg tega pa se mi zdi primerjanje blogov in punka precej patetično.

  Se pa najbolj strinjam z zadnjim odstavkom ŽonPjer-a. S tem da bi ga malo spremenil. Blogi kot scena so kot neobdelana njiva, kjer med plevelom raste tudi nekaj žita. Objave na dobrem blogu so pa kot neobdelana njiva, kjer med žitom raste tudi plevel.

Komentarji so zaprti.