had blog roni kordis had blog roni kordis

Debata o oglaševanju na blogih na FDV

Debate o oglaševanju na blogih, ki jo je vodil Domen Savič včeraj na FDV, smo se udeležili: Centrifuga, Hrcek, Jonas, Matej, Rufbetten in Megafotr , poleg tega pa nas je iz publike spremljala Hirkani.
O sami debati so se soblogerji že razpisali:
Blogs, advertising and PR
Blogovska okrogla miza brez oglaševanja
Še ena okrogla miza o blogih. Je bila.
Šlik šlak korenčka
Na drugi strani

Moj pogled na vso stvar je malce drugačen:

Predstavljate si dvorano, v njej preko 100 poslušalcev (moja ocena, mogoče se motim) in od tega preko 90% žensk. Ker se poletje približuje z nezadržno silo, so bila tudi oblačila poslušalk temu primerna. In potem naj človek trezno misli? Jeap, zanimivo je bilo :evil:
In prvič sem razmišljal o tem, kako se počutijo živali, ki so zaprte v kletkah v ZOO-jih.

Debata o oglaševanju se je sicer malce oddaljila, kajti študentke je bolj kot oglaševanje, zanimalo zakaj bi človek sploh pisal blog in kdo sploh bere bloge. Ali jih beremo samo pisci, ki se med seboj poznamo, ali pa jih bere tudi kdo drug?
Prav tako je bilo zanimivo vprašanje, do kam si upamo iti blogerji, oz. če se bojimo kritizirati ablast, glede na to, da so vse stvari izsledljive in v tem primeru odgovarjaš za njih. Ker je bila debata usmerjena v drugo smer smo ta odgovor preskočili, vendar se mi kljub temu zdi vreden odgovora.
Vsak bloger se mora zavedati posledic, ki jih lahko prinesejo njegovi zapisi. Vsak bloger mora vedeti kje so meje, oz. kaj je dopustno in kaj že presega meje dopustnosti. Seveda se da kritizirati po mili volji. Vendar moraš to včasih storiti na precej prefinjen način, tako da je vse skupaj zelo jasno, pa vendar ni povedano direktno. In v takšnem primeru nisi v navzkrižju z nobenim zakonom.
In misel, da si na internetu anonimen je že zelo dolgo časa passe. Vsaka stvar je izsledljiva in tudi anonimnost obstaja samo v naših željah.
Tipičen primer je Google in njegovo zbiranje podatkov. In ko smo že pri oglaševanju, bi Google lahko ponudil zelo napreden način oglaševanja. Imajo podatke od kje prihajamo, imajo podatke kdaj in kaj smo iskali, vedo kaj smo kliknili in bi nam brez problema servirali oglase, ki bi bili natančen odgovor na naše iskane želje. In nam ne bi bilo potrebno več iskati po Googlu in se ubadati z relevanco informacij. Za vse bi poskrbel Google.
Ker pa je bila tema oglaševanje, še par besed o tem. 2% oglaševalskega kolača se namenja oglaševanju na spletu. Blogi so nezanimivi za oglaševalce, ker se oni še niti ne zavedajo prednosti internetnega oglaševanja in moči, ki jo imajo lahko blogi. Poleg vsega ostalega pa je miselnost ljudi, da smo blogerji introvertirane osebnosti, ki nimamo lastnega življenja in preživimo dneve in noči samo za računalnikom in nam je to edini stik z realnim svetom, lahko precej napačna.
Za konec še dve vprašanji. Kdo po vašem mnenju piše bloge? In kdo jih bere?

 1. @MG; Mislim, da je Had mislil preskočiti prvi korak odgovora :) Kdo si ti in kdo je on?
  Jaz pišem in jaz berem. In jaz sem ženska v najboljših letih :) Če kaj nisem, potem nisem introvertirana. Pišem zato, ker sem vedno rada pisala in sem pri 12-ih pisala neumne puhlice v svoj prvi dnevnik, pri 20-ih daljše zapise v svoj resni dnevnik, kasneje pisma bralcev v kakšno revijo, zgodbe za Onin natečaj za poletno zgodbo ….in krasno, sedaj obstaja blog in to lahko počnem na ta način.
  Berem pa zato, ker je lažje pisati, če dobiš ideje od drugih.
  Branje in pisanje Blogov mi pobere kakšno uro na dan … izborim pa si jo na račun gledanja TV-ja in nekaj spanca. Poleg tega pa živim življenje polno posla, športa, filma, starševstva, prijateljstva, partnerstva, ljubezni …(ni nujno v tem vrstnem redu :))

 2. Mja, saj ni point, da bi vsakemu serviral oglaševalsko pasico na njegov žnevnik in pri pogajanju za ceno trpel neznosne muke in si kravžljal možgančke. Rešitev je AdSense, ToboAds itd. ki (no, naj bi) dostavijo pravo vsebino pravim osebam.

 3. hm. zanimiv pogled na FDV ;)
  kot obiskovalka doticne okrogle mize, moram reci, da ste bili vsi skupaj precej simpaticni – le povedali niste kaj dosti, o sami temi nasploh ;)
  jaz berem bloge, ker me zanima kaj ljudje razmisljajo in ker nasplosno rada berem zgodbe (kar vsak blog na svojevrsten nacin je).
  vecini ne sledim redno, pokukam kdaj pa kdaj, ce imam cas – doloceni pa si zasluzite more redno branje. vecinoma ne komentiram, le berem…
  blog pa pisem – ubistvu sploh ne vem zakaj. veliko zase, malo manj za druge :) mogoce kdaj pa kdaj potrebujem kaksno tujo pozornost, heh :))))

 4. Glede oglasevanja v blogih smo v sloveniji dalec zadaj, tako je blo najprej tudi pred leti za oglasevanje na internetu samem, nekateri so lepo izkoristili, nekateri pa se danes ne vidijo prednosti.

  Ce pogledamo drugam, obstajajo servisi in podjetja ( http://www.reviewme.com, http://www.payperpost.com), ki plačujejo tudi 100$ za en sam blog post o doloceni temi/produktu, podjetju. Blogerju je tudi prepusceno kako bo pisal.Tako so tukaj velike priloznosti ne samo za podjetja ampak tudi za blogerje.

  Kdo pac ne vidi pri teh zadevah prednosti bo cez cas spregledal… ko bo prepozno in ga bo konkurenca prehitela? Morda…

Komentarji so zaprti.