Kino ŠiškaProstor urbane kulture, bo odprl svoja vrata v petek 28.8.2009, s koncertom skupine Pankrti. Dogodek je zaprtega tipa, vendar me je moja radovednost pripeljala do vstopnice.

Pred časom mi je Davorin namignil, da naj bi se Pankrti spet zbrali ob svečani otvoritvi kina Šiška. In povedal mi je tudi datum – to naj bi se zgodilo že pred 14 dnevi. Ker si priložnosti, da bi slišal Pankrte nisem želel zapraviti, sem preko spletnega obrazca povprašal kako je s kartami za dogodek in zraven pustil tudi svojo telefonsko številko.
Čez par minut mi je zazvonil telefon in na drugi strani me vodja za stike z javnostjo povpraša od kje informacija o tem koncertu, saj mu že cel dan zvonijo telefoni in ga ljudje sprašujejo o tem. Očitno je nekdo plasiral napačne informacije o datumu, ugotoviva oba skupaj. Ko mu omenim željo po vstopnici, mi reče naj mu pošljem svoj naslov in jo dobim! Jupi, Cockta, Ora! In voila, v petek grem na koncert Pankrtov, skupine ki me vrne v mladost!

Kino Šiška – Prostor urbane kulture – veliko kulture in dobrih dogodkov in predvsem obiskovalcev, ki bodo razumeli kulturo in jo bodo povrnili tja, kjer ji je mesto!
p.s.: še en dober zapis na temo Kino Ši(š)ka by Tomica


30 let skupine Pankrti

Skupina Pankrti je nastala leta 1977 in so jo prvotno tvorili: Pero Lovšin – Gnus in Gregor Tomc kot idejna pobudnika, Jure Krašovec, Bogo Pretnar, Mitja Prijatelj in Slavc Colnarič. Kasneje Krašovca zamenja Boris Kramberger, Pretnarja pa Dušan Žiberna, prav tako pa je bil nekaj časa član skupine tudi Matjaž Gantar.

Prvi koncert so Pankrti imeli 17. oktobra 1977 na gimnaziji Moste. V nabito polni dvorani so igrali predelave tujih komadov: Sex Pistols – Did You No Wrong – Krivca pa ni, Pretty Vacant – Lepi in prazni, No fun – Dolgcajt in nekaj svojih komadov, med katerimi izstopa Anarhist.
Ko je Pero Gnus prišel na oder, je zavpil: “BANDA! Nobenega kurca nočem tle!” Nato si je sezul čevelj in ga vrgel novinarju Stanetu Sušniku v glavo (vir). Ta pa je kljub temu dogodku za Stop napisal odlično recenzijo koncerta. Moščanska gimnazija je prepovedala koncerte za naslednjih 10 let!
In s tem se je začel vzpon skupine Pankrti. Koncert v Beogradu, kjer so jih pričakovali z mešanimi občutki, vendar zelo na hitro ugotovili, da je to glasba nove generacije in Pankrti so bili glasnik Novega vala.
Pri ŠKUC-u so s pomočjo Igorja Vidmarja posneli prvo malo plosco Lublana je bulana v 2000 primerkih in Jello Biafra jim je po koncertu Dead Kennedysov v Gorici povedal, da je tudi on lastnik enega izvoda in sicer kupljenega v Los Angelesu.
Za skupino Pankrti in njihove oboževalce so se začeli težki časi, kajti France Popit je označil punkerje, da bruhajo po socializmu in s tem jih je začela policija preganjati.
Njihova diskografija je bogata in moji generaciji precej dobro poznana:
Lublana je bulana (1978, ŠKUC)
Dolgcajt (1980, RTV Ljubljana)
Novi punk val (1981)
Namesto tebe (1981, RTV Ljubljana)
Držvni ljubimci (1982, RTV Ljubljana)
Svoboda (1982, RTV Ljubljana)
Rdeči album (1984, RTV Ljubljana)
Pesmi sprave (1985, RTV Ljubljana)
Slovan (1985, Slovan)
Sexpok (1987, RTV Ljubljana)

Kdo se ne spomni pesmi, kot so: Bandiera Rossa, Lublana je bulana, Anarhist, Jest sem na liniji, Totalna revolucija, Metka, Za železno zaveso, Osmi dan, Lepi in prazni..
Zadnji koncert, z naslovom Zadnji pogo, je skupina Pankrti imela 10. decembra 1987 v dvorani Tivoli.

Pankrti so bili za Slovenijo bolj pomembni, kot pa 57. številka Nove revije! (vir)