Skupina Pankrti je nastala leta 1977 in so jo prvotno tvorili: Pero Lovšin – Gnus in Gregor Tomc kot idejna pobudnika, Jure Krašovec, Bogo Pretnar, Mitja Prijatelj in Slavc Colnarič. Kasneje Krašovca zamenja Boris Kramberger, Pretnarja pa Dušan Žiberna, prav tako pa je bil nekaj časa član skupine tudi Matjaž Gantar.

Prvi koncert so Pankrti imeli 17. oktobra 1977 na gimnaziji Moste. V nabito polni dvorani so igrali predelave tujih komadov: Sex Pistols – Did You No Wrong – Krivca pa ni, Pretty Vacant – Lepi in prazni, No fun – Dolgcajt in nekaj svojih komadov, med katerimi izstopa Anarhist.
Ko je Pero Gnus prišel na oder, je zavpil: “BANDA! Nobenega kurca nočem tle!” Nato si je sezul čevelj in ga vrgel novinarju Stanetu Sušniku v glavo (vir). Ta pa je kljub temu dogodku za Stop napisal odlično recenzijo koncerta. Moščanska gimnazija je prepovedala koncerte za naslednjih 10 let!
In s tem se je začel vzpon skupine Pankrti. Koncert v Beogradu, kjer so jih pričakovali z mešanimi občutki, vendar zelo na hitro ugotovili, da je to glasba nove generacije in Pankrti so bili glasnik Novega vala.
Pri ŠKUC-u so s pomočjo Igorja Vidmarja posneli prvo malo plosco Lublana je bulana v 2000 primerkih in Jello Biafra jim je po koncertu Dead Kennedysov v Gorici povedal, da je tudi on lastnik enega izvoda in sicer kupljenega v Los Angelesu.
Za skupino Pankrti in njihove oboževalce so se začeli težki časi, kajti France Popit je označil punkerje, da bruhajo po socializmu in s tem jih je začela policija preganjati.
Njihova diskografija je bogata in moji generaciji precej dobro poznana:
Lublana je bulana (1978, ŠKUC)
Dolgcajt (1980, RTV Ljubljana)
Novi punk val (1981)
Namesto tebe (1981, RTV Ljubljana)
Držvni ljubimci (1982, RTV Ljubljana)
Svoboda (1982, RTV Ljubljana)
Rdeči album (1984, RTV Ljubljana)
Pesmi sprave (1985, RTV Ljubljana)
Slovan (1985, Slovan)
Sexpok (1987, RTV Ljubljana)

Kdo se ne spomni pesmi, kot so: Bandiera Rossa, Lublana je bulana, Anarhist, Jest sem na liniji, Totalna revolucija, Metka, Za železno zaveso, Osmi dan, Lepi in prazni..
Zadnji koncert, z naslovom Zadnji pogo, je skupina Pankrti imela 10. decembra 1987 v dvorani Tivoli.

Pankrti so bili za Slovenijo bolj pomembni, kot pa 57. številka Nove revije! (vir)