Poziral mi je Podarcis melisellensis 8 Poziral mi je Podarcis melisellensis 8

Poziral mi je Podarcis melisellensis

Podarcis melisellensis, po domače “martinček”, si je vzel skoraj uro časa za nastavljanje, poziranje in uživanje pred objektivom. In nastala je tale serije :)

podarcis-melisellensis01.jpg podarcis-melisellensis02.jpg podarcis-melisellensis03.jpg podarcis-melisellensis04.jpg podarcis-melisellensis05.jpg podarcis-melisellensis06.jpg podarcis-melisellensis07.jpg podarcis-melisellensis08.jpg

 1. Glava je samo na tretji fotki ostra. Vedno imaš ostrino na trupu, kjer so prednje noge.
  S katerim objektivom si to slikal?

 2. druga fotka je crop tretje fotke.. cista ostrina je pa na peti fotki.. martincek ima precej cudno glavo in ga je zelo tezko cisto fotkati.. poskusi, pa bos sam ugotovil precej isto stvar :)

  od dalec zgleda precej ostro, od blizu pa se vidi problem..

 3. Na cropu izgleda neostro, pri tretji pa ti je resize filter pomagal, da izgleda ostro.
  Take stvari se na manual focus slika in potrditev focusa po potrebi na željeno točko ostrenja. Žal pa še nimam primernega objektiva za martinčka slikat, ker bi mi prej pobegnil, preden bi se mu dovolj približl. Razen če bi dal na 70mm in delal crop.

 4. fotkano z 17-70 in 70-200 objektivoma.. rocno in avtomatsko ostrenje.. exif podatke sem pustil na fotkah..
  tretja fotka ni resijzana ampak isto cropana.. moc navade, ceprav bi dosegel boljsi ucinek s resize filtrom..
  problem pri martinckih je ravno njihova glava, ki je precej “sluzasta” in ni cista.. zelo malo fotk na netu sem nasel, da bi imele povsem cisto glavo (martincki), edino, ce bi ga slikal povsem frontalno, v nosek :)

 5. Če je tretje crop, kaj je potem druga crop na 200%? Če ja, potem svaka čast za tako kvaliteto.
  Problem ni pri sluzasti glavi martinčka (sploh ni sluzasta, samo tak občutek ti na pogled daje, tako kot pri kači), problem je pri objektivih, ki so na robu manj ostri kot na sredini. Če si ostril na glavo, potem bi morala bit glava bolj ostra kot trup takoj za njo.

 6. Sam sem tudi večkrat slikaril martinčke :D prav zanimivi so kako migajo :D

 7. meni je pa včeraj en uletu v štacuno, in sem ga eno uro usmerjala proti vratom, da ne govorim, kak vik in krik so zganjale moje stranke.. :)

 8. Jaz pa pogrešam našega Martineka….očitno je šel drugam, ko nas ni bilo doma

 9. Zivjo!
  Lansko leto sem napisala komentar na tvoj post “Pozirala mi je Lacerta agilis”, kjer sem te popravila, da zival na tistih fotkah ni bil martinček (Lacerta agilis) ampak kraška kuščarica (Podarcis melisellensis). Tokrat je na tvojih fotkah primorska kuščarica (Podarcis sicula) in ne kraška kuščarica (Podarcis melisellensis). Ti dve vrsti sta si med seboj zeloooo podobni, zato ni cudno, da si ju zamenjal:-) No, pa nic ne de, samo da sedaj ves :-) Oprosti, ker ti ze spet tezim, a nekako ne morem iz svoje strokovne kože :) Pa brez zamere :-) Aja, kar je napisal Jaka, je res – glava ni sluzasta. Le luske so gladke in se lepo blescijo na soncu. Lep pozdrav, Vesna

 10. @vesna: hudica no :)

  a ko bom naslednjic imel spet taksne “posasti”, ti lahko posljem mail, da ugotovis, ce bom spet zgresil :)

 11. Seveda, z veseljem ti bom pomagala pri dolocitvi (ce bom le znala), tako da kar poslji, ce bos imel kaksno luskasto zverinico(kace, kuscarje, zelve). Se pa priporocam še za datum in čimbolj točno lokacijo, saj zbiram podatke o razsirjenosti plazilcev v Sloveniji in podatkov ni nikoli prevec. :)

Komentarji so zaprti.