had blog roni kordis had blog roni kordis

Zakaj tattoo?

Nekje sem zasledil podatek, da je tattoo večni ornament, ki izgine šele štirinajst dni po smrti, če ne upoštevamo sodobnih metod, ki lahko lasersko odstranijo tetovaže.
In zakaj bi si nekdo želel plačati precejšnjo vsoto denarja tattooatorju za tetoviranje? Zakaj bi si za vedno zaznamoval svoje telo, se izpostavil možnosti alergične reakcije, ali okužbe, moral mazati in paziti na svež tattoo in ga po tetoviranju vsaj štirinajst dni skrivati pred soncem?
Odgovori na vsa zgornja vprašanja so zelo preprosti. Tattoo je trenutni navdih, vsaj v večini primerov in vse posledice ali pa nadaljna vprašanja so odveč, ko se nekdo odloči za ta korak. Glede okužb, ali reakcij je tudi odveč vsa skrb. Če tetovira profesionalec in ne kak “šalabajzer”, je vse orodje dezinficirano, uporabljajo se nove igle in prav tako se vse dela z rokavicami.
Sam sem pred več kot sedmimi leti imel zelo zanimivo izkušnjo, ko sem si na poti iz morja, v Splitu, zaželel tetovaže. Ko sem vstopil v salon, si je lastnik vzel čas zame in me najprej vprašal, koliko časa je že prisotna želja po tattooju. Ker je bila moja ideja stara šele nekaj tednov, me je preprosto zavrnil. Ker nisem navajen zavrnitev, sem ga vprašal zakaj noče zaslužiti denarja.
Njegov odgovor je bil zanimiv:”Tetoviram že več kot 15 let. Vem kdaj je človek trdno odločen, da si želi tattoo, kot tudi vem, kdaj človek ne ve točno, če je to tista prava stvar, ki bo za vedno krasila telo. Obstajajo tudi pravila, ki se jih držim. Ni mi problem tetovirati ameriških vojakov, ki se zasidrajo v Splitu. Tudi če si želijo lobanje, ali orla čez cel hrbet, kar sicer ne bi naredil. Naredim profesionalno, pri tem ne delam razlik in tudi zaračunam. Ne delam pa tattoojev na obrazu, ne pišem imen, ali karkoli kar bi človek čez nekaj časa lahko obžloval. Zame je to umetnost. Nikoli si ne bi želel, da pride stranka nazaj in mi reče, da si je premislila in si želi popravek tattooja.”
In ko sem vprašal, kaj mi svetuje, mi je dal zelo preprost nasvet:”Sliko tattooja imej v denarnici, kot ohranjevalnik zaslona, kjerkoli, kjer ga boš dnevno opazil. In če ti je po letu dni še vedno zanimiv in se nisi vmes premislil, potem je to prava izbira!”
Poslušal sem njegov nasvet in resnično naredil to, kar je svetoval. In čez malo manj kot leto dni sem imel svoj prvi tattoo. Vendar je vsa stvar zanimiva, ko imaš prvega, bi imel še enega in tako naprej. Dejansko pa je v večini primerov to trenuten navdih, kateri te spremlja celo življenja.
In ko poleti gledam ljudi, ki imajo tetovirane kitajske pismenke, se spomnim TV oddaje, kjer je nekdo, ki se spozna na pismenke, razlagal kaj imajo ljudje tetovirano. In najboljše je bilo, ko je gost oddaje, prepričan da ima tetovirano svoje ime, izvedel, da ima napisano chicken soup! Se zgodi, mar ne!?

 1. Ko sva šla s frendom v Shanghai-u na masažo in tam vprašala maserki, kaj najina tatooja pomenita, sva dobila šokanten odgovor… On namreč v upanju, da ima tetovorano pismenko, ki pomeni “življenje” na hrbtu nosi pismenko, ki pomeni “točeno pivo”. :)

 2. mene zanima, kako bi zaklenil blog za tiste, ki niso registrirani

 3. Tatu izgine 14 dni po smrti? Jaz sem pa mislila, da je za vedno. I want my money back :).Sama sem motiv zbirala v nedogled in še danes bi trajalo, če ne bi dobila kompanije. Tako sva s sestrično skupaj šli, kar k eni na dom. Imela je in rokavice in pokazala je kako razkužuje in pere igle. Takrat (1992) ni bilo teh studijev, bil je le en oglas v salomoncu in nekje sva staknili cifro te gospe. Zdaj čutim potrebo po obnovi (pimp-up-my-tattoo). Da bi se še dala tetoverati, ja seveda, samo še kolebam kaj in kam.

  Všeč mi je pristop tega tatto-varja iz Split.

 4. @syco: a ti to resno??? kaj pa tvoj tattoo pomeni??

  @tejka: ja, tako sem zasledil :) ko si six feet under, pocasi izgine :)
  in dejansko je sedaj, ko je toliksno stevilo moznosti, da si ogledas tattoo motive, tudi veliko manj moznosti, da ti kaj takoj pade v oci.. prevelika izbira vcasih ni dobra.. v casu jla ali jna je bilo vse skupaj precej lazje :)

  in ja, to razmisljanje iz splita mi je bilo vedno vsec.. in vsakomur, ki se je odlocal za tattoo in je kolebal, sem mu ga povedal..

 5. @jure: zaklenil za komentiranje? ali za branje.. ce je za branje, imas moznost pri vsakem novem postu zascititi tekst z geslom.. in brez tega ne bo nihce nepovabljen bral bloga.. ce je za komentiranje.. potem dolocis, da lahko komentirajo samo prijavljeni in registrirani.. ali pa preprosto zapres komentarje.. seveda ne bom moraliziral o taksne blogu :) ampak moznost imas..

 6. Resno stari. Kaj pa moj tatoo pomeni ti povem pa na pivu. Pardon, na kokakoli. ;)

 7. zanimivo, ce ze ne gre drugace, in je kdo pred veliko skusnjavo si lahko omisli kano – recimo na morju so nas kar precej oskubili za 4dni trajajocim nadomestkom – pobarvan model (folja izrezana z rezalnikom za osnovo) z kano. Sicer je prijazni mozakar zatrdil da bo drzala vsaj 14dni, vendar smo se mu vsi naslikali cez stiri dni nazaj in je otrokom se enkrat naredil tattooje – for free :)

  -pocitnikar

 8. ja, jaz bi zaklenil blog za branje: po mojem bi se moglu nekje dat naštimat, da prideš not le z geslom
  sicer pa bi bla tud ta možnost, da zakleneš vsak post, dobra: vendar ne vem, kje to narediš

  pomoč

 9. Ja, nek slovenski kvazibilder ima tudi neke pismenke. Ko je moj azijski znanec videl zadevo, je skoraj umrl od smeha. Kaj je pisalo, pa ne želi izdati.

 10. @pocitnikar: loool.. me prav zanima, kako je pogledal “tatuator”, ko ste pripeljali otroke se enkrat na obisk :)

  @syco: kuuul!

  @jure: v nadzorni plosci, ko pises post, imas na desni strani moznosti.. kategorije, komentarji, geslo.. odvisno kje gostujes s svojim blogom, kaj ga poganja (wordpress ali kaj drugega)..

 11. @stieber: evo.. to je to.. verjetno nihce, ki ima pismenke, ne ve tocno, kaj mu pise :) vsak pa upa, da najboljse..

 12. vsak PRAVI tetovator ima takšen pristop, kot ta “tvoj” v Splitu.

 13. @M&G: priznam, da tega nisem vedel.. v bistvu so bile moje izkusnje ravno nasprotne.. vsak bi me tetoviral, samo da bi zasluzil..

  mi je pa vsec, da je to sedaj praksa..

 14. zato pa je PRAVI napisano z velikimi črkami :). žl je tako, da jih večina dela za denar in jim je vse ostalo malo mar.
  no, moja izkušnja s tetoviranjem je zelo pozitivna in ko pride jesen, M&G dobi novo tetovažo ;)

 15. aha :) v tem grmu je tical zajec.. se strinjam z definicijo PRAVI! :)

  se pravi, da drzi tudi teza o odvisnosti :) oz. potrebi po se in se..

 16. @had: “mojster” niti ni bil prevec zacuden, se manj, da bi kar koli kompliciral, samo rekel je naj se otroci postavijo v vrsto … ocitno je bilo, da ve, da 14dni zdrzi, samo ce ga zavijes v celofan, pa nic kopanja/soncenja :)

  -pocitnikar

 17. hm, kaj pa vem….. za prvi tattoo ni kriv trenutni navdih,ampak dolgo vaganje za in proti :)
  meni so (lepe) tetovaže izredno všeč, enkrat sem celo rekla, da sem vanje zaljubljena. bo kar držlo,je neke vrste odvisnost.

 18. Ker me drži že par let en in isti motiv in ga imam doma na pisalni mizi, potem pa iz tega še nekaj bo. ;)

  lp

 19. tudi mene so zavrnili glede tatuja tako kot tebe had … in edino pravilno je taka poteza tettovatorja … je pa res da sem cez kaksen let in pol sel delat tisto stvar na nogi:) … ki pa upam da bo letos dokoncana:P

 20. No, trenutni navdih je najbrž eden od motivov, ‘zakaj tattoo’, gotovo pa ni edini in vsakokratni. Mogoče je razlogov celo prav toliko, kolikor je ljudi.

  Tisto, da ‘izgine štirinajst dni po smrti’, je seveda bolj iz trte izvit podatek in že po bežnem razmisleku seveda nesmiseln. Å tirinajst dni po smrti verjetno izgine marsikaj drugega; vidne tatuje pa so našli celo pri ohgranjenih egipčanskih mumijah – kljub temu, da kož ni med telesnimi organi, ki se zelo dobro ohranijo.

  p.s. Pogrešam slikico tvojega tatuja, najbrž bi bilo zanimivo videti, zakaj si se odločil. ;)

 21. @slo-tattoo: hvala za tale komentar.. sem na hitro pregledal tvojo stran, kjer je hudo veliko dobrih in kvalitetnih informacij o tattoojih..
  verjetno je razlika med mumijami in navadnim gnitjem telesa v samem nacinu hranjenja ostankov.. in verjetno je res tistih 14 dni malce cudna stevilka..

  moj tattoo http://www.had.si/fotke/had.jpg, oz. to je slikca, ki sem jo imel za ozadje telefona, v denarnici in povsod drugod :) in ravno taksne velikosti..

 22. zakaj pa ne…na k**** mi gre k tm pise za vedne zaznamoval zivljene (telo)…sej kaj mors zivet zivljene na polno.. k ti na konc nc ne ustane k umres…prah si in prah tud postanes zalostno sm resnicno….

Komentarji so zaprti.