Od nekdaj pijem Alpsko mleko 1,6% iz Ljubljanskih mlekarn.
Zakaj ravno z 1,6% mlečne maščobe? Ker mi je okus tega mleka najboljši. Ni preveč “masten”, kot tudi ni preveč “voden”. Je ravno pravšnji za jutranji kakav, čokolešnik, ali pa kot dodatek k pravemu čaju.

Vendar zadnje čase opažm, da je to mleko postalo precej drugačno. Postalo je “vodeno”, oz. kot bi ga nekdo redčil z vodo. Jutranji kakav ima okus, kot da bi ga namesto z mlekom, naredil z vodo. In že parkrat sem odprl povsem novo mleko in si še enkrat naredil isto mešanico kakava, da bi ugotovil, če je slučajno problem samo v eni litrski embalaži. Vendar vedno razočaran ugotovil, da je bila tudi naslednja skodelica kakava istega okusa.

Ponavadi kupiva cel karton mleka (12 litrov) v Mercatorju ali Tušu. In po specifikacijah proizvajalca bi moralo takšno mleko zdržti v originalno zaprti embalaži 4 mesece. Tako, da tudi ta faktor odpade, čeprav ponavadi spijeva liter mleka v 1-2 dneh.

Kje bi lahko bil vzrok za vodenost mleka? Pred časom so Finance pisale, da Ljubljanske mlekarne uvažjo mleko iz Madžrske. Vendar je bilo to že več mesecev nazaj. Tako da dvomim, da bi šele sedaj opazil nekvaliteto mleka.
Je še kdo drug opazil vodenost mleka? Ali pa mi ostane samo preskok na 3,2% :)