had blog roni kordis had blog roni kordis

Blog in anonimnost

Marko Crnkovič je imel na Blogresu predavanje na temo, kako pospraviti s svojatjo, ki na njegovem blogu komentira pod psevdonimi, kot so Kekec, Ekli Drekli, El Qurc, Nevarno korenje iz vesolja, Đubre, Bullshit. Ker je on človek, ki se podpisuje z imenom in priimkom, se mu seveda zdi logično, da bi se tudi komentatorji podpisovali tako (isti problem ima tudi Iztok Gartner).
V skoraj polni dvorani, med predavanjem, je bilo veliko negodovanja zaradi njegovih izjav. In večina blogerjev, ki je bila tam, piše pod svojimi psevdonimi. Mogoče jih je samo par, ki pišejo pod svojim imenom. Zakaj? Odločitev posameznika. Vsak ima svoje razloge, da se ne razkriva s polnim imenom in priimkom, saj je internet zelo zanimiva zadeva, ki se ti lahko zelo hitro vrne kot bumerang
Na koncu predavanja pri Q&A sem hotel vstati in prisotne v dvorani povprašati, koliko jih ve, da je moje ime Ronald in ne Roni, niti had. Verjetno ne bi tega vedel nihče v dvorani. In prav zanimiv bi bil odgovor na vprašanje, koliko jih ve, da sem had! Veliko več verjetno! In ravno v tem je čar, da si lahko sam izbereš kako boš nastopal na internetu.

Pa gremo nazaj v čase, ko se je šele začela uporaba interneta. Zakaj had?

Nekoč, pred davnimi časi, sem kot nadebuden študent prišel v kontakt z operacijskim sistemom OpenVMS, ki je poleg brkljanja po internetu, ki je bil povsem drugačen kot je današnji, omogočal tudi ircanje preko tekstovnega klienta. In prvi stik je bil odločilen. Ugotovil sem, da si moram za predstavljanje na internetu najti nick, ki bo dosti povedal o meni, pa vendar bo prikril vse resnične podatke. Ker je bilo takrat obdobje eksperimentiranja z raznoraznimi substancami, poglobljenih razprav o satanizmu, mi je prišla na misel ideja o had-u. Hades, bog podzemlja in od tod had. In to je bil nick, ki sem ga uporabljal na ircu, na raznoraznih forumih, ki jih obiskujem še sedaj, ime bloga in moje internetno ime, po katerem me poznajo uporabniki interneta. In marsikdaj se zgodi, da me kaksen prijatelj pokliče had!

In dolgo časa, oz. več kot 10 let se ime Roni ni pojavilo v povezavi s hadom. Ker sem sam to želel in ker sem želel imeti ti dve stvari v življenju ločeni. Zakaj bi nekdo, ko bom čez leta iskal službo, vtipkal v Google ime Roni in dobil povezavo na had, sem si mislil! In s tem dobil velik del mojih razmišljanj in vsega ostalega. Ti dve stvari pač ne gresta skupaj. In do pred dveh let mi jih je uspelo precej dobro ločevati. Potem se je to spremenilo z eno okroglo mizo, ki jo je vodil Marko. Had je postal Roni.

In nekomu, ki komentira pod vzdevkom, reči svojat, je vredno svojega denarja. Če na blogu pišeš osebne stvari, je velika možnost, da se najdejo komentatorji, ki bodo to izkoristili. In ker si ljudje veliko stvari zapomnimo, le to pride vedno prav, ko čez čas kaj drugega zapišeš.

Jaz sem za vzdevke, kot sem tudi za anonimnost. Vsak bloger, ki ga moti napadanje “svojati”, ima možnost onemogočiti komentiranje in ima možnost brisati komentarje, vendar s tem, vsaj zame, to ni več blog. Uredniška politika pri komentarjih, vsaj v mojem primeru, je odveč in nesmiselna. Prav tako pa obračuvanje z “neznanimi komentatorji”.

 1. Pišuka, zdaj si me pa osupnil. Veš, da sem bil milijon procentno prepričan, da si Roni. No, dobro jutro, Ronald

  Tvoj prijatelj Aleš :))

  :)))

  p.s.

  Do svojega sestavljenega nicka, ki je prišel iz imena Aleš, mojega fetiša do volkov in nizozemskega plemiškega naziva, ki se mi je vedno zdel scenski, sem prišel precej težko, da bi se mu zdaj čez noč odpovedal samo zaradi trapstega predsodka, da se moramo blogerji podpisovat s pravim imenom in priimkom. Elegantno rešitev je našel Chef, ki se podpisuje z nickom, vsakdo ki zaide na njegov blog pa lahko vidi kako mu je v resnici ime. In isto finto sem prevzel (ja, kopiral) tudi jaz, ker se mi je zdela odlična rešitev. Drugače pa z anonimnostjo sam nimam težv. To sem jaz, iz mesa in krvi, nič ne skrivam in če me bo kdo hotel zaradi kakšnega zapisa na blogu na gobec, me pač bo

 2. Kaj pa vem, moj nickname izvira ocitno iz istega casa kot tvoj, torej ircanja, pa se nihce ni pritozil, da bi mu kdaj moral povedati svoje pravo ime in priimek. Ce me kdo vprasa, mu sicer povem, ne vem zakaj bi skrival. Je pa stvar taka, da me po imenu klicejo le se domaci in le ena moja prijateljica, vsi ostali, vkljucno z mojim dekletom, me klicejo Vini, pa se potem tudi tezko skrivam za nickom, saj se ve, o kateri osebi je govora :)

  In ja, jaz bi ob tvojem vprasanju dvignil roko, ce bi bil tam seveda. Tako sem bil pa verjetno prav v tistem casu pri mesarju, nabavljal za webmaster piknik :)

 3. Priznam, da bi gledal kot tele v nova vrata in hkrati me čudi, da se nisem prav nikoli vprašal, kako ti je dejansko ime ;) No zdaj vem, sem pa sam pred časom preklopil na podpis z imenom, ker se v javnosti nikoli ne predstavljam z nikom in je bilo potem potrebno razlagati.

 4. nekateri so še bolj nergavi kot nergač, ha. kaj naj rečem, internet je bumerang, ki prileti nazaj in te hudičevo lahko trešči po glavi. ne gre se toliko za anonimnost kot za to, da če si imensko statistično nemerljiva enota (nas je manj kot 5 v rs), resnično vsak ve, kdo si in zakaj si. ali pa si vsaj predstavlja, da ve, kdo si. ne rečem, da če bi bila ful nekonfliktna, apolitična in mila oseba, tako pa iskreno rečeno ne mislim čakati, da me kaj udari po glavi, ko me bodo preverjali recimo za službo. pa konec.
  se pa ne bojim, da bi mi kdo rekel, ej a si to ti? ja, sem. in rada imam rože. in ta nick imam od takrat, ko je bil internet še leksuzna dobrina. in jebe se mi za crnkoviča, če ima problem z mojo kao anonimnostjo. kaj, a če bi vedel moje ime, bi me pa povabil na kavo, al kako?
  ker z NEanonimnostjo je pa tako: če napišem članek za revijo in dam zraven sliko, ime, v kolofon pa še priimek, dobivam hate-mail. resno. samo zato, ker nisem mila, apolitična (še bolje, “pravilno” politična) in govorim grdo. pa me boli k. no, bi me. :mrgreen:

 5. Crni ni izumil nič novega, bentenje čez nicke se je pojavljalo že prej, to je njihov problem, jaz sem se pač odločil za nick in nihče mi ne bo zaradi tega solil pameti. To da so nekateri komentatorji brezobrazni je pa druga zgodba!

 6. Moj nick pa je fiktivni junak iz neke reklame za kolecijo izdelkov za tuširanje al neki tazga..Skratka, abotna reklama, ki mi je prirasla k srcu :)
  Najprej sem pa mislil, da bi bil tista tuna iz saj-veste-katere-reklame, da jo ne omenjam, in ki nas je neskončno posiljevala zaradi tekme s konkurenčno firmo…
  Sicer pa , koliko je sploh kdorkoli, ki komentira anonimen? Si mi enkrat razlagal, da se itak vse vidi iz kje kdo prihaja..Po čem že? IP, ali kaj takega?

 7. tecnstrdesc, v bistvu mas prav. Problem je povsem drugje, pomoje. Jaz vedno uporabljam nickname, pa nikomur ne serjem po komentarjih. Problem je v nekulturnosti komentatorjev, je pa verjetno res, da tega ne bi poceli, ce bi bili prisiljeni uporabljati svoje pravo ime in priimek ali se hujse, te zadeve povedati cloveku v obraz.

 8. na kratko po domače: boli me kurec kaj si “Urbano Blebetalo” (uradno neki Marko Crnkovič) misli o mojem nicku :)

 9. Had (zame bos na svojem blogu ostal had, ce pa se kdaj srecava v RL pa tako kot se mi bos predstavil)) mislim, da ga g. Crnkovic malce biksa. Mesa namrec jabke in hruske. Bloge in komentarje v njih primerja s tiskanimi mediji in pismi bralcev njih. Ker vem, da je gospod zelo domac v klasicnem mediju na papirju in verjamem, da je gospod navajen moderiranih komentarjev (to kar pisma bralcev so v vsej svoji velicini), ne vidim razloga, da jih na spetu se ni uvedel. Res je, da bi s tem Blog izgubil ves car, kot se j zgodilu drugemu gospodu navajenemu na tiskan medij – g. Gradisniku.

  se to, zmerjati nekoga s svojatjo je pritlehno oz. najmanj na nivoju njih, okrcanih. Ce si pa domislja, da si lahko to privosci zgolj samo zaradi tega, ker ima razkrito identiteto, potem pa …

  -sv3

 10. Crnkovič res pretirava s tem, sploh v Moji deželi na Vesti. Prvič, vsak sam lahko piše, kakor želi, drugič, njemu tega, seveda, ni treba brati/pustiti objavljeno.

  Da pa so kar vsi kreteni, ki ne vpišejo pravega imena, je pa bolano. Verjetno se bo bolje počutil, če se pod vsak komentar podpišem Peter Å ilj – itak ne ve, kdo sem? In prepričevat ljudi, da so kreteni, ker ne ustrezajo njegovim merilom, je še najbolj kretensko.

 11. roni in had gresta skupaj, ker sta to ena in ista oseba… :D

  internet je taki lušten plac, kjer se lahko vsakdo skrije ali pa se izdaja za nekaj/nekoga, kar si v “zunanjem” svetu mogoče ne bi upal…

  ponavadi je tako, da tisti, ki se skrijejo za kakšnim izmišljenim imenom in se napihujejo, da misliš da se bo razpočil, ponavadi “zunaj” v svetu zelo mirne in ponižne, celo prestrašene miške…včeraj gledam animal planet oddajo o ene vrsti živalski policiji…in so hoteli ujeti enga majhnega psička, ki se je zavlekel v kot (ni se pustil ujeti) in začel besno lajat in renčat…in policistka ali karkoli je že bila, komentira, da je psiček prestrašen in zato tako reagira… nekaj za razmišljat… :D

  ne vem, mogoče jim je psevdonim in internet samo ventil…

 12. Mislim, da je Crnkovic mislil drugacno anonimnost. To, da si ti HAD se mi zdi (vsaj meni), da niti vec ni “vzdevek”, ampak neke vrste ime. Nov priimek, recimo. To, da pa je nekdo enkrat Kekec, drugic Bedanec, tretjic Pehta v resnici pa je en navaden Rozle je vecji problem. Predvsem takrat, ko je treba kaj konkretizirati. Ker recimo, logirati se na en xy racunalnik z wz ip-jem pod nekim kvazi imenom in ti napisati na blog “ti si en navaden peder, ki nimas pojma”, mislim, da ni ravno omembe vredno, in je to en bolan spam.

  Mislim, da ljudje veliko bolje komuniciramo med seboj, ce se predstavimo (pa makar z imenom Kekec), in tudi pokazemo svoj fris, sele potem pa pametujemo in izlivamo svoja custva tako in drugace.

 13. Resitev problema je na moc preprosta. Vsaj za crnkovica. Ukine naj komentiranje neprijavljenim, za prijavo pa naj zahteva fotokopijo osebne izkaznice, davcno in telefonsko stevilko. Poleg email in blog naslova.

  Nevem kaj komplicira.

 14. Hm, zakaj Marko Crnković predava na Blogresu? Last time I checked je bil precej zanič kolumnist, predvidevam da je z blogom na žlost kar podobno. Mislim, da bi si lahko našli koga izmed boljših blogerjev – z nickom ali brez.

  Podpiram uporabo psevdonima – navsezadnje lahko ljudje pod svojim psevdonimom objavljajo kar jim paše, brez da bi morali živeti v strahu, da jih bo Google-al kdo iz kadrovske in nesel vse skupaj šefu.

 15. Fajn je, da ma kadrovska velike joške pa blond lase…pol šef nima časa čekirat prinešenega, ker se ubada kar z oblinami iz kadrovske…

Komentarji so zaprti.