Na spletni strani Humana je zapisano: “Presežek denarja, ki ga pridobimo od prodaje oblačil, je namenjen reševanju nekaterih najpomembnejših problemov najrevnejših dežel tega planeta.

Ime Humana se zadnje čase pojavlja v medijih predvsem zaradi ugotovitve mesta Ljubljana, da so zabojniki, s katerimi zbirajo odvečna oblačila, ki jih prebivalci lahko oddamo v njih, postavljeni na črno in brez dovoljenja meste občine. V petek se je iztekel 30 dnevni rok, ko so morali odstraniti te zbiralnike z javnih površin v Ljubljani. Po podatkih iz spletne strani naj bi bili zabojniki na 31. lokacijah.

In zakaj pišem o tem? Danes me je presenetil podatek, koliko denarja so v zadnjem letu donirali od prodaje teh oblačil, ki se v sosednjih držvah znajdejo na policah Second Hand trgovin:
Zabojniki družbe Humana, ki je samo lani zbrala več kot 860 ton podarjenih oblačil in afriški sirotišnici namenila 3000 evrov denarne pomoči” (vir)

Ne.me.je.ba.t!


3000€ nameniš sirotišnici v Afriki in zato si dobrodelna organizacija. Če držijo podatki na bizi.si je imela firma v letu 2007:

Čisti prihodki od prodaje 102.363 EUR
Čisti dobiček ali izguba obračunskega obdobja 979 EUR

Torej jim ne gre tako slabo, kot bi izgledalo iz podatka 3000€ za sirotišnico. Ampak sedajle verjetno marsikdo razmišlja zakaj spet pizdim čez eno dobrodelno organizacijo, kot sem pred parimi dnevi pizdil čez SOS trgovine!

Držva mora definitivno nekaj storiti na tem področju. Spremeniti zakonodajo in spisati pravila, kdo in pod kakšnimi pogoji se lahko izdaja za dobrodelno organizacijo, sicer bo v nasprotnem primeru vzklilo cel kup podobnih podjetij in podobnih projektov, ki bodo poskušali na račun revščine, ki je trenutno prisotna in pod krinko dobrodelnosti “omastiti svoje brke”.

In še enkrat, da ne bo pomote. Podpiram dobrodelnost in dobrodelne organizacije, ampak zgolj in samo tiste, ki to delajo za ljudi in ne za lasten žep in ki se držijo pravil, ki so veljavna sedaj. Pod krinko dobrodelnosti se lahko odlično izsiljuje različne institucije, kajti ljude se ponavadi postavijo na njihovo stran.

In tudi ta ideja o zbiranju oblačil je odlična, vendar če je od prvega zabojnika, ki so ga postavili leta 2004 na črno, minilo že 5 let in niso naredili ničesar v tej smeri, se postavlja vprašanje, zakaj je temu tako? Ker so pač dobrodelna organizacija, ki je podarila 3000€ otrokom v Afriki? Sram jih bodi!